4020

Плащаме входна такса и за празен апартамент

Съседи пращат ЧСИ на борчлиите от блока

Собствениците на необитаеми жилища ще плащат като съседите си таксите за входа, независимо че живеят на друг адрес. Това гласят промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), които вече са в сила.

Професионалните домоуправители са информирали клиентите си за новите положения, но при частните лица, избрани от съседите да управляват входа или кооперацията, процесът върви доста тромаво. Лепят се хвърчащи бележки по таблата със съобщения, но и самите домоуправители не са съвсем наясно как точно ще влязат в дирите на собствениците на необитаемите апартаменти. Проблемът е, че голяма част от тях нямат никакъв контакт със съседите си, които са заминали за чужбина и отсъстват от години. 

Други апартаменти пък пустеят, защото са били закупени с инвестиционна цел и чакат или ремонт, или по-добри цени за продажба. По данни на градоустройствени архитекти, само в Пловдив пустеещите апартаменти са около 32 000, а в столицата имотите под ключ са около 200 000.

ЗУЕС обаче задължава всички собственици, независимо дали ползват имота си, или не, да плащат солидарно таксите за входа. За необитаемите жилища е постановено разходът да е в размер на таксата за един човек месечно. Конкретният размер на таксата се гласува на събрание на етажната собственост. С парите от нея се поддържа хигиената на стълбището, техническата изправност на асансьорите, осветлението и т.н. 

Още при обсъждането на новия ЗУЕС от Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), тоест професионалните домоуправители, предложиха тази промяна. Тя беше приета, за разлика от другото им предложение - собственици, които правят ремонт в дома си, да плащат тройна такса за времето, в което цапат със строителни материали общите части. 

Остава обаче големият въпрос дали на домоуправителите няма да им се наложи да „гонят Михаля“, за да събират въпросната такса. "Не би трябвало да има проблем", посочва Лилия Чолакова, член на УС на АДУЕС. В ГПК ясно е разписано как се действа при отказ за плащане - след като бъдат извървени поредица от стъпки, етажната собственост може да се сдобие с изпълнителен лист срещу неизрядния съсед и ЧСИ да събере натрупаните дългове.

Има и нещо друго обаче - от средата на годината влиза в сила още една промяна, която касае междусъседските отношения. След първи юли, когато влезе в съда иск по ЗУЕС, страните се задължават да опитат да решат спора си чрез медиатори. Това ще доведе до забавяне на целия процес, а и до допълнителни разходи за етажната собственост, коментира Лилия Чолакова. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
Не че нещо, ама...

Не че нещо, ама...

20.02.2024 | 16:32

Като чета подобни статистики все повече започвам да вярвам на едни разчети обявени неотдавна в нета....С наличния сграден фонд настроен в БГ, тук ако дойдат насилствено 25 - 30 милиона арабески всички ще са под покрив и ще имат достъп до течаща вода и кенеф! И ще се кефят...

Отговори
1 1
Галя от Посолството

Галя от Посолството

20.02.2024 | 11:44

Всичко,което се случва в англо- краварската колония е в резултат на злокачествените туморни разсейки в обществото.

Отговори
6 2
rtyrty

rtyrty

20.02.2024 | 10:43

Шокиран съм, наскоро научих, че 90 процента от хората са заразени с паразити, поради тях имаме повечето заболявания (включително рак), алергии, хронична умора и главоболие, торбички под очите, акне и папиломи, чести настинки и слаб имунитет, тази инфекция бавно ни убива. Вземете теста и разберете дали сте заразени и как да спасите себе си и близките си-----> https://shout.to/testa

Отговори
0 4
КЬОРАВ закон и ...

КЬОРАВ закон и ...

20.02.2024 | 09:50

Вие от фирмите управляващи етажна собственост, колко сте законни? Защо именно вие, не искахте и настоявахте за по ясни и решителни правила и действия спрямо длъжниците, които не плащат с години такси към етажната собственост? Държавата спи или се крие с мъртъв закон за етажната собственост и то в частта със събиране на ежемесечните такси на живущите! Безброй препъни камъни има ако съседите тръгнат по някакъв кьорав закон да търсят събираемост от длъжник в сградата. Живущите където са повече от обявеното, как да им се вземат такси?

Отговори
17 1
А като редовно живущите,и още повече тия и с търговски обекти,се правя

А като редовно живущите,и още повече тия и с търговски обекти,се правя

20.02.2024 | 09:42

Се правят на луди и въобще не си плащат завишената такса за търговски обект,и в същото време търсят вноска от празните апартаменти,с никой неживущ,какво ги правиш такива “чок-тарикати”,дето живеят на гърба на другите?!

Отговори
14 1
Прав сте!

Прав сте!

20.02.2024 | 09:49

Просто това са ДВА вида ТАРИКАТИ!

Отговори
12 0
Благо

Благо

20.02.2024 | 09:27

"Инвеститорите" със заключените апартаменти естествено, че трябва да плащат солидарност с останалите, защото общите части по-този начин се поддържат и така "инвестицията" им се съхранява.

Отговори
19 3
!!!

!!!

20.02.2024 | 09:08

Разбира се, че трябва да плащат! Купил жилище за 150 000 евро, цигани се за 10 лева!

Отговори
25 5
ХxX

ХxX

20.02.2024 | 08:56

Много ясно че ще плащат, нали са собственици и т.н. "инвеститори". Иначе тези пари ще трябва да се платят от останалите които са също собственици, но не са "инвеститори" а просто ползватели.

Отговори
24 2
ХxX

ХxX

20.02.2024 | 08:54

Марица, започнахте да пишете на някакъв махленски език. Явно смятате че така ще слезете до нивото на народа. Може и така да е, но се добрижавате до едни жълти медии, а бяхте далече от тях преди време.

Отговори
11 6
жжж

жжж

20.02.2024 | 08:53

Атмосферата в частните имоти си е работа на частниците. Когато има проблем, могат да се обърнат към съответните органи спрямо закона. Но да следите и настроивате хората едни срещу други е не по малко престъпление. Със своите действие тези домоуправители могат да насърчат хората към разправа, която може да приключи много тъжно. Когато пишете закони , внимавайте какво пишете. Може да попаднете под зависимост от своите закони. И най вероятно така ще се случи.

Отговори
14 10

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?