71

Планът ни с Ивет в Токио беше: Печеля златото или печеля златото!

Мемоарите на един коуч

Моузес Налока идва у нас за официалната премиера на книгата си "Повече"

 

Историята на Моузес Налока е низ от бурни трансформации: от недоносено бебе, борещо се за живота си в Уганда, до треньора, който преобрази българското спортно наследство, когато помогна на спортистката Ивет Горанова да спечели първия златен олимпийски медал на нацията от 13 години на Игрите в Токио 2020.

У нас името му нашумя преди 3 години ​- младият мъж е единственият оторизиран представител на американския експерт по самоусъвършенстване Тони Робинс за България. И така, на 10 март е официалната премиера на първата книга на Моузес, наречeна „Повече“ или „Още“. В нея той разказва историята на живота си и как помага на топспортисти, бизнесмени и предприемачи, но и на съвсем обикновени хора да бъдат най-добрите в това, с което се занимават. Или най-добрата версия на… самите себе си!

 

Роден е в ранния следобед на 10 февруари 1984 г. в Кампала, Уганда, но с времето Моузес разбира, че всъщност принадлежи на света. „Цяло чудо е, че съм оцелял, пристигайки два месеца и половина преди термина. Но това ме е превърнало в боец, от малък трябваше да се боря, за да живея.“ После семейството му се мести да живее в Италия. В тези години е един от най-трудните периоди от живота му ​- преживява смъртта на по-малкия си брат Джошуа, блъснат от кола пред детската градина на четиригодишна възраст. Тази трагедия има опустошителни последици за цялото семейство.

С любимата жена и негова годеница - Тотка Спасова

В книгата си Моузес разказва и как го възпитават като единственото чернокожо момче в училището, където се чувства различен от връстниците си. „Лесно можех да попадна в капана на жертвата, но

майка ми винаги ме е учила да се целя високо. 

И да не бъда като всички останали. Учеше ме да не се примирявам с посредствеността в никоя област от живота си: училище или академични среди, взаимоотношения, кариера, и винаги да се стремя към нещо повече. Майка ми е причината да имам файла „успех“ в себе си. Вярвам, че на всички ни е писано да блестим като звезди, тъй като телата ни са направени от въглерод, и познайте какво? Въглеродът не съществува в природата, въглеродът идва от експлозията на звезда, така че аз съм звезда и трябва да блестя. Виждате ли, животът е дар от Бог и нашият дар за Бог е това, което правим с живота си“ ​-това мислене помага на Моузес да стигне до най-високите нива в живота. Днес той живее в Лондон и е коуч и лектор с високи постижения. Ала обича да се представя далеч по-скромно ​- казва, че каузата му е да вдъхновява хората и да променя света им!

„За първи път пристигнах в Обединеното кралство през 2016 г. Имах само 15 евро в джоба си, наложи ми се да работя на минимална заплата, за да свързвам двата края“, разказа Моузес. Той бързо впряга отличните си комуникационни умения и позитивното си мислене, за да изгради своята успешна кариера като публичен говорител и треньор. Първо учи право, но започва своя първи бизнес едва на 23 години. Моузес е бил топконсултант на Съксес Рисоурсес (Success Resources) - световна компания за организиране на семинари, подкрепящи събития на Тони Робинс, Робърт Киосаки, Гари Вий и други.

Повече от 15 години Моузес помага на хората 

да играят играта на живота на едно по-високо ниво. 

Така вдъхновява български олимпийци и ги мотивира да спечелят златните медали в спорта. На собствениците на бизнес - да постигнат 10 и дори 100 пъти растеж в начинанията си и така да оцелеят в жестокия корпоративен свят. През последните 4 години е част от най-близкото обкръжение на Тони Робинс, чиито почитатели са хора като Доналд Тръмп, Дона Карън, Андре Агаси, Хю Джакман и Опра Уинфри.

В книгата си „Повече“ Моузес превежда читателя през различни истории от своя живот, за да разкаже как самият той израства, като служи на хиляди хора. „Когато започна едно нещо, трябва да стигна д​о върха. Това е важната тема в живота ми. Спомням си, че когато бях сервитьор, в крайна сметка, управлявах верига ресторанти или когато работех в продажбите в Лондон за най-скъпото събитие на Тони Робинс: Business Mastery, счупих всички рекорди - продадох над 600 000 за седем седмици. Това, което винаги ме е вдъхновявало, е концепцията за повече. Винаги има повече, както споменавам в книгата си. Границите и рекордите са там, за да бъдат разбивани“, твърди визионерът Моузес. 

Една от най-вълнуващите му истории за успех е ​тази с Ивет Горанова

​- българката, която той тренира до златния медал на Олимпиадата в Токио. Това се случи през лятото на 2021-ва. В навечерието на турнира Моузес отделя време да работи с нея всеки ден, за да я провокира да мисли като шампион. И резултатът е впечатляващ - Ивет спечели първия златен медал за България от 13 години.

Ето как Моузес мотивира Ивет да спечели златото: „Ивет ти си истински ангел! Заради това, което направи в Токио, и заради вярата си, че можеш да постигнеш този резултат.

Само че тази победа е един процес и от него може да се учи всеки! За целта ​-нека първо стъпи на успехите, които е имал преди. Заобиколени сме от хора, които всеки ден ни казват, че не можем да направим нещо. Това не е така -просто трябва да си спомниш твоите успехи от миналото и да се фокусираш върху тях. Така ти програмираш мозъка, че винаги можеш да повториш този успех.

Второ ​- трябва да имаш абсолютна яснота! Какво искаш - искаш победата. Тогава фокусирай се върху нея! Няма нищо друго пред теб, никакви други планове. Отиваш само за победата.

Нашият план с Ивет в Токио беше: печеля златото или печеля златото! Нямаше нищо друго“.   

 

Правилата на успеха

Първо: Работи повече върху себе си, отколкото влагаш в бизнеса си! Първите 20 минути, след като се събудиш, твоят мозък е на определена честота. Ако искаш успешен ден, не започвай с Фейсбук, Инстаграм. Пусни си вдъхновяваща музика, видео. Или просто прочети нещо позитивно.

Второ: Винаги помни откъде си тръгнал! Никога не забравяй, когато си бил там долу, на най-ниското стъпало, защото това е твоето гориво и то винаги ще ти напомня къде си искал да стигнеш.

Трето: Подготви се за успеха, защото животът те „гледа” и си задава въпроса: защо трябва да ти даде нещо, когато ти не си се подготвил и няма да можеш да се справиш с управлението му. По-добре да го дам на някой, който вече е готов, защото той се е подготвял. Защо да ти дам тази писалка, ако ти я хапеш или чупиш? Защо тогава да ти дам скъпата химикалка?

Четвърто: Бъди благодарен, защото в момента, в който си благодарен, ти отваряш вратите си да получиш повече. В този момент ти приемаш прогреса и не влизаш в спиралата на стреса. Защото си казваш: днес аз съм по-добре от вчера, мога да си купя бензин, да си платя сметките. Колкото по-благодарен си, толкова повече ще ти бъде дадено! 

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?