46

Плагиатски скандал с бивша служебна министърка! МОН: 95% от дисертацията й е преписана

Комисията по академична етика към министъра на образованието публикува официалния си доклад по сигнала за плагиатство срещу бившата служебна министърка на икономиката Даниела Везиева, която в момента е член на борда на директорите на БДЖ, предава dir.bg.

Според четиримата арбитри, "...при обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други автори и източници 171 страници, т.е. 95%.".

"Налице е плагиатство в особено големи размери, което шокира с мащаба и обхвата си", пише в доклада, изпратен до просветния министър проф. Николай Денков.

Дисертационният труд на Даниела Везиева за придобиване на образователната и научна степен "доктор", професионално направление 9.1. "Национална сигурност", е защитен в Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" и е на тема "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България".

Сигналът за плагиатство пък бе подаден до Комисията за академична етика в края на ноември м.г. Тогава Везиева заяви, че това е "политическа атака в подбран момент, не съм изненадана". 

След като са анализирали работата на Везиева, свои становища са изразили четирима арбитри. В докладите си те са написали "значително по обем плагиатство - копиране от оригиналните източници без стилистична или граматическа преработка на последните".

Според правилата, на Везиева е била дадена възможност да отговори и тя го е направила, като не е коментирала по същество установеното плагиатство, а се опитвала да атакува процедурата, по която е проверявана.  

"Според нея, разглеждането на сигнала от Комисията по академична етика е недопустимо, тъй като процедурата, въз основа на която ѝ е присъдена образователната и научна степен „доктор“ е приключила през 2018 г., а сигналът е подаден в МОН през 2021 г.", пише в доклада на четиримата арбитри.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Къш бе чифутска пасмино

Къш бе чифутска пасмино

03.06.2022 | 19:37

Поредната чифутска крадлива полово неопределена шутка Кражба Подлост Наглост съчетани във това отвратително месо Содома и Гомора са на дневен ред Путин ги почна Ние сме задължени да ги довършим Да Денафицираме Да Дезифинктираме и Кастрираме цяла ни Държава България от тази проклета чифутска пасмина Имат си Новоизлюпената Израел Да заминават за там и да развяват големи дипломи ако ще и Хавърдски

Отговори
0 0
Содом и Гомор

Содом и Гомор

03.06.2022 | 19:20

https://lupa.bg/news/ostrov-lesbos-v-lupabg-eto-ya-lyubovnicata-na-meglena-kuneva_138052news.html

Отговори
0 0
Ала-Бала

Ала-Бала

03.06.2022 | 17:13

А кога ще проверят и приятелката ѝ Пакова!!! РУО Пловдив заради нейни нарушения остана без началник.

Отговори
5 0
Hoax

Hoax

03.06.2022 | 16:44

Време е някой да изясни как Кики Тъпото има диплома от Харвард. Това е голяма загадка .

Отговори
8 0
Ала-Бала

Ала-Бала

03.06.2022 | 17:11

Той само курс е карал в Харвард. Каква диплома? Сертификатче цветничко за стената има!

Отговори
5 0
Пловдив

Пловдив

03.06.2022 | 16:06

Всичките фатмашки "дечица" са такива крадци и лъжци

Отговори
6 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?