1553

Писмо до "Марица": Не признават за българи 10 000 гагаузи от Молдова

Около 10 000 гагаузи от български произход живеят в южната част на Молдова. Държавата ни отказва да им издаде български паспорти. Това написа до "Марица" Алексей Иванов, един от потърпевшите. Ето цялото писмо без редакция:

"Здравейте, казвам се Алексей Иванов и съм гагауз с български произход. Имам апел към вас, както и към всички българи, и се надявам, че моят призив ще бъде видян и от президента на Република България, министър-председателя и всички компетентни органи, отговарящи за проверката и издаването на българско гражданство.

Ситуацията засяга мен и моите сънародници гагаузи-българи, хора от български произход, българска националност. За гагаузите са написани много научни статии и книги в България.

Подал съм всички необходими документи за получаване на българско гражданство, които се изискват от нас, включително акта ми за раждане, акта за раждане на майка ми... След известно време на сайта на Дирекция по българско гражданство статусът ми се променя, където казва „при непредставяне на посочените документи в срок преписката Ви ще бъде разгледана на заседание на Съвета по гражданството с мнение молбата да не бъде уважена“.

Този статус се появява при всички гагаузи с български произход през последните шест месеца. Макар че по-рано България ни призна и одобри издаването на гражданство на гагаузите от български произход.

Решението на правителството да откаже гражданство на гагаузите днес е гръмко казано, на първо място, това е решението на председателя на дирекция "Българско гражданство", подобни незаконни действия от страна на Катя Матева бяха през 2015 г., когато на гагаузите им беше отказано гражданство, затова бих помолил Катя Матева и всички, които се занимават с това, че гагаузите вече не се смятат за българи, да бъдат по-лоялни и легитимни към гагаузите с български произход, можете да се свържете и с български историци и сайта на Министерството на правосъдието на България, където ясно е написано:

"Гагаузите са българи по произход и молбите им за гражданство следва да се третират равнопоставено с тези на останалите българи.

Не съществуват гагаузи, които не са от българска народност и това трябва да се има предвид при разглеждане на молби за натурализация. https://www.mjs.bg/home/index/a5adf629-e025-4e95-a584-cec8608fae06

Има и много източници, включително и в интернет, където се сочи, че гагаузите са признати за потомци на българите. Включването на филологическия анализ на ДНК в най-новите генетични изследвания показва, че гагаузите са най-сродни на българите, отколкото на други народи.

Надявам се призивът ми да бъде чут и да вземете мерки, за да обърнете сегашната несправедлива ситуация спрямо нас. Жалко за хора, които са българи по кръв и произход и които искат да живеят отново в историческата родина на своите баби и дядовци, не могат да направят това.
Благодаря предварително на редакцията за публикацията и вниманието".

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Какъв срам

Какъв срам

17.04.2022 | 15:18

На българи да отказваш българско гражданство

Отговори
6 0
Американски подлоги

Американски подлоги

17.04.2022 | 14:28

Тъй като много седесаро-соросояди и фашунгери все реват, как Русия искала да има македонци, ето ви видиа на руснак: ГАГАУЗЫ - тюрки или болгары? И почему они христиане??? https://www.youtube.com/watch?v=TRurCtkQqUE МАКЕДОНЦЫ и БОЛГАРЫ один народ? И причём тут Александр Македонский??? https://www.youtube.com/watch?v=5aQxV8H5nGY има и още видеа за българската история, през неговите очи ...

Отговори
2 0
Американски подлоги

Американски подлоги

17.04.2022 | 14:23

Самоопредели се за украинец батко и пак кандидатствай!

Отговори
2 0
лимбо

лимбо

17.04.2022 | 13:14

Няма кой да повдигне въпроса. Може вицепрезидента да си уплътни работното време с решаване на тоя проблем , заслужават хората.

Отговори
4 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?