2374

Петльовден е. Почитаме паметта на Евтимий Търновски

На 20 януари отдаваме почит към един от най-заслужилите българи, крепил духовността и вярата в най-трудните времена. БПЦ почита паметта на Свети Евтимий, Патриарх Търновски.

Последният търновски патриарх Свети Евтимий започва своя дълъг път като монах в Килифаревския манастир до Търново и като книжновник.

Той основава известната и реномирана Търновска книжовна школа.

Когато Търново пада под турското робство, древна легенда разказва, че турчин замахнал с ятаган, за да убие Свети Евтимий.  Щял да нанесе удар върху светия мъж и се случило чудо – ръката на насилника се вцепенила и увиснала във въздуха.

Турците прозрели Божия намеса и се отказали да убиват Свети Евтимий.  Затова го заточили в Бачковския манастир.

Имен ден празнуват Евтим, Евтимий, Евтима, Ефтим, Ефтимий.

20 януари е и Петльовден по нов стил. Чества се и на 2 февруари по стария. Народниян празник е с регионално разпространение и се чества главно в източнобългарската етническа територия. Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата. На някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

Преданията разказват, че Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния. Легендата гласи, че смела българка скрила мъжкото си чедо и отказала да го даде на турците, които се заканили, че ако не го предаде, ще бъде заклано. Тя заявила, че сама ще заколи момчето си, но няма да им го даде. През нощта извела детето от дома и го скрила далеч извън селото. В полунощ заколила петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му. На сутринта поробителите останали стъписани и повече не събирали момчета за еничари от това село. И днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Светла Михалева

Светла Михалева

20.01.2023 | 18:46

Здравейте! Има объркване в определението за този ден. Това е ден на мъжката рожба, но не е Петльов ден. Петльов ден е на 2 февруари. Моля ви преди да заблуждавате и преиначавате прочетете малко повече. БНТ е правила предаване за този ден в село Голица, Варненска област. Там има паметник на петела именно заради традицията, която е свързана с този ден - 2 февруари. Още веднъж ви призовавам да четете повече.

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?