2374

Петков във FAZ: ЕС трябва да покаже, че е единен срещу Русия и да не се поддава на изнудване

Водещият коментар в новия брой на авторитетния германски вeстник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (FAZ) е написан от българския премиер Кирил Петков. 

"Важно е ЕС да остане единен. Да се е поучил от грешките си от началото на пандемията и да не позволи големите държави да пренебрегнат малките заради собствения си интерес."
За това призова премиерът дни преди Германия да реши как да постъпи с условията, поставени от „Газпром“, и да приеме или да откаже плащането на газ в рубли.

"Войната в Украйна няма само военни измерения, тя ни поставя и пред екзистенциални решения. Между зависимост и суверенитет, между дългосрочна сигурност и краткосрочна стабилност, между либерална демокрация и национализъм", започва коментара си Петков.

"България бе изправена пред тези избори през последните седмици", признава той.
Според премиера правителството добре е съзнавало пред какво се изправя, когато е отказало да приеме своеволните промени в договора с „Газпром“ и е предпочело спиране на доставките. 

Според неговия анализ Путин е заложил троен ефект в изнудването си на България и Полша. 

"Първо – дестабилизация. Путин иска да покаже, че може да дестабилизира едно европейско правителство – най-вече такова, което показва нулева толерантност към корупцията. Както в много други държави, и в България корупцията е предпочитаният начин на Русия да влияе върху политиката“, пише Петков.

На второ място Путин се надява да може да смени правителството с ново, което да е проруско, анализира Петков.

И на трето място по този начин Кремъл се надява да посее раздори и напрежение в ЕС, като се прицели нарочно към България и Полша.

Ако спре газа за тези две членки и уплаши така Германия и останалите, това не би ли бил добър начин за Путин да покаже, че има европейски членки с различно качество, пита Петков.

В анализа си той обяснява и последвалите действия на българското правителство, което успя бързо да договори втечнен газ от САЩ и повишен обем на газ от Азербайджан.

Премиерът изрично уточнява, че има времена и кризи като сегашната, които поставят пазарните интереси на заден план и напред излизат стратегическите интереси на държавата. 

Той предупреждава ЕС да не оставя само на приказки лоялността, като посочва, че не бива газовите доставки да зависят само от двустранните споразумения, а ЕС трябва да купи голямо количество газ и така да осигури стабилност за всички членки. Освен това е нужен и координиран достъп на всички до терминалите за втечнен газ.

„Един генерал от Първата световна война бе казал, че по време на криза истинските герои са тези, които решават практическите проблеми. Това ни предстои и на нас – да доставим достатъчно газ за зимата на Украйна, да преодолеем енергийната зависимост на България, да помогнем на Словакия да се откъсне от руския нефт и т.н.

Ако сега намерим механизъм, с който можем да изравним разликата между пазарните цени на газа и газа на „Газпром“, ще помогнем на онези общества, които са най-силно зависими от Русия, да устоят и да се запазят. Така и ще покажем на Путин, че е безсмислено да атакува по някакъв начин по-малките държави, защото всеки опит за дестабилизация ще бъде отблъскван с общи усилия. И ако страната с най-голяма зависимост от Русия и с годишно потребление на само 3 милиарда кубически метра газ, успее да се откъсне бързо от доставките му, то това ще е един успешен тест за всички в ЕС. Аз вярвам, че ще издържим този тест“, завършва анализа си Кирил Петков.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
комунист

комунист

20.05.2022 | 09:12

Путин ляга и става с мисли за българското правителство.Леле колко сме важни! Продажни к..пе..та.

Отговори
3 2
Браво Кире!

Браво Кире!

20.05.2022 | 09:08

Така хубаво им бръкна на русоядите в ... гнездото, че са се разлютили от сабален!

Отговори
3 4
ЛАПАЙ

ЛАПАЙ

20.05.2022 | 09:32

Му продателската пишка

Отговори
0 4
Сем

Сем

20.05.2022 | 08:55

Не спираш да лаеш и плюеш,недоразумение такова!Отново ,,бисери'' е сътворила умната ти главица!След потупванията на дядо,и отъркванията на баби до теб,си повярва много,за да те цитират всеки ден -и то не някакви си български медии,а такива от ,,световна величина''.Ей,голяма работа си!!!!!!!---------------като две малки!!!!!!!!!

Отговори
3 4
Европейска кочина

Европейска кочина

20.05.2022 | 07:24

с Киро и Кокорчо

Отговори
3 4
Бо.клук..

Бо.клук..

20.05.2022 | 03:17

Голям б. о.к.лук!

Отговори
11 6
Защо дискриминираш пенсионерите господин премиер продажник отивай

Защо дискриминираш пенсионерите господин премиер продажник отивай

20.05.2022 | 00:29

Няма такава дискриминация на пенсионерите в Европа освен в България.

Отговори
12 5
Важно уточнение

Важно уточнение

20.05.2022 | 00:20

Нашите доходи не включват безбожните доходите на българския премиер. Ще ни лъже със средни заплати и средни пенсии и средни увеличения мръсен лъжец! Един среден пръст отзад не иска ли? Защо зачерта 21,6% увеличение на пенсиите де лъжец.

Отговори
12 5
А бе господин премиер защо направихте така че

А бе господин премиер защо направихте така че

20.05.2022 | 00:13

Гладният да храни сития и бедния да помага на богатите украинци. Боже каква наглост. Продаде България и след това ще забегне в Америка. Ще

Отговори
14 6
Да предаде ни на краварите мръсен нацист

Да предаде ни на краварите мръсен нацист

20.05.2022 | 00:06

Защо не бута между шамарите тази гад! Да си отива в Канада при работодателя си. Съсипа хубавия живот в България. Докарани скъпи горива. Ние живеем в България господин премиер не в Украйна и в Германия нито в Канада или Америка. И нашите доходи благодарение на вас са мизерни. Гад мръсна!

Отговори
15 6
Европейска България

Европейска България

20.05.2022 | 04:33

Браво Кире,имаш пипе ! Покажи на тия дето с умиление повтарят -при тато не беше лошо,че хватить нашта Татковина да е русская губерния,както още цар "освободител" го е замислял.

Отговори
4 10
Ко речи?

Ко речи?

20.05.2022 | 06:28

Къв хубав живот бе глист! Та ти беше в първите редици на протестите на мая и радев когато плюехте живота в България миналата година. Мизерната ти заплата е щото си на заплата при мизерните руснаци които взимат и те такива. За Канада и САЩ не говори че много ти миришат краката,нито пък IQ-ти е за там червен фатмак!

Отговори
2 4

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?