Песове разкъсаха момиченце

Видях как куче ръфа гърлото на Криси, разказа приятелката й Самира

6-годишно момиченце умря в страшни мъки, след като бе разкъсано от глутница кучета в разградското село Сушево. Трагедията се разиграла, когато към 9 сутринта малката Кристияна Маринова отивала към кварталната бакалия да си купи лакомства. Пред дома на баба му детето било нападнато от глутница песове, които бързо го повалили на земята.

Собственикът на магазина пръв се притекъл на помощ на Кристияна. Той разгонил с голи ръце озверелите псета и изтръгнал момиченцето от челюстите им. Не знаех кое е детето, мислех, че е моята внучка Самира, обясни Касим Зюхтю. Семейството му извикало линейка, но нараненото дете, чието гърло било прегризано, издъхнало на път за болницата.

Кучетата, нападнали малката, са собственост на 49-годишната Елена Банкова, която отглежда в дома си над 15 четириноги. Във фаталната сутрин тя отишла да купува хляб за любимците си, които обикновено тичали след автомобила на стопанката си. След пазаруването обаче Елена отскочила до кметството и в нейно отсъствие побеснелите песове нападнали детето.

Малката Кристияна е едно от четирите деца на ромско семейство, което живее в съседното село Топчии. В този ден майка й Марияна Кирилова била довела нея и 2-годишната й сестричка на гости при баба им в Сушево.

Видях как куче ръфаше гърлото на Криси. Ръмжеше. Беше страшно. Аз гледах, докато дядо се мъчеше да я спаси, и се страхувах да не нападнат и него, разказва 5-годишната Самира Исмаилова, която често играела с Кристияна. Аз обичам кучета, ние имаме две. Играя си с тях у дома, но не ги пускаме на улицата, обяснява детето все още в ужас от видяното.

82-годишната баба Пена Маринова пък, която живее срещу кучкарника на Банкови, вече не смее да излиза от къщи. След случилото се жената не иска да се среща очи в очи с четириногите. Пратих съседи да ми купят хляб и лекарства, но как ще бъде занапред, не знам, шепне уплашена старицата.

Кучетата на Елена Банкова отдавна безпокоят хората в Сушево. Местните жители се оплакват, че тяхната глутница е нападала овце от селските дворове. Преди няколко месеца други родители алармирали в кметството, че глутницата изплашила детето им. Тогава кметът на община Завет Ахтер Велиев пратил общинските служители да упоят четириногите и да ги приберат в местния кучкарник.

Елена обаче заявила, че кучетата й не са бездомни, и отказала да ги пусне. Разправията приключила със предупредителен протокол. Банкова обещала, че носи отговорност за поведението на домашните си любимци. Иначе семейство Банкови са уважавани в Сушево хора. 49-годишната Елена е била учителка в Кубрат, после работила в службата по заетост, от две години е съкратена и живее в бащината си къща на село. Мъжът Георги е служител на фирма ЕОН. Дворът на фамилията е в строежи. Съпрузите градят помещения, които смятали да превърнат в кучешки приют. Постройките им са незаконни.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ralica

ralica

19.10.2009 | 18:50

teq pomqri trqbva da gi izbiqt vsi4ki do edin.jalko za momi4enceto.sobstveni4kata im sa6to trqbva da bade nakazana

Отговори
0 0
rana

rana

19.10.2009 | 18:49

maika im deibana pesovete.

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?