49

Пенсионерите остават с по-малко пари, ако не мине актуализацията на бюджета

Ако няма актуализация на държавния бюджет, където да се гарантират трансферите към бюджета на Държавното обществено осигуряване, няма да бъдат увеличени и пенсиите.  А над 2 милиона възрастни очакват това. Без актуализация на бюджета ще се случи следното: парите на възрастните ще бъдат осъвременни едва с 6.1%, а т.нар. Ковдид добавка от 60 лева отпада. Това каза социалният министър Георги Гьоков в Пловдив, където бе на откриването на 10-ото издание на Европейския форум на субектите на социалната и солидарната икономика.

Според внесения от правителството проект пенсиите трябва да бъдат увеличени по формулата 10% плюс 60 лева от 1 юли. Така минималната пенсия ще се покачи от сегашните 430 лв. (370 лв. + 60 лв.) до 467 лева. Предвижда се и увеличение на пенсиите от 1 октомври, което обаче ще засегне само около 770 000 души със стари и по-ниски пенсии. 

Припомняме, че бюджетът на ДОО мина на първо четене, но не и на целия държавен бюджет. 

„Ако се разразят политически дебати, а не експертни по тази тема, не очаквам нищо добро. Надявам се разума да наделее“, допълни Гьоков.  Според него нови избори не са добър вариант, защото няма да променят цялостната картина. "Дори политическото представителство ще бъде по-цветно, защото социолозите мислят, че ще влязат осем партии. Пазарлъкът за коалиране ще става по-голям", посочи министърът на труда и социалната политика. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Българин

Българин

21.06.2022 | 13:42

На пенсионерите да им се отнемат пенсиите и всички да берат череши на черешата. Те знаят как правили са го едно време в ТКЗС за без пари и им е било много добре тогава.

Отговори
0 1
Пари

Пари

20.06.2022 | 16:57

Ами то едно увеличение за едни май трохи за други пари, то многото винаги си е много, процентът си е процент и това е, държавата на ли са хората, ами чакаме да го видим това в действителност.

Отговори
6 0
пари и лъжи

пари и лъжи

20.06.2022 | 15:15

Демагогия и заблуди, за да се задържат на власт! Народът вече обедня с 20% от това управление! Забогатяха богаташите и червените капиталисти! Сега искат да създадат и богата прослойка от "отбрани" пенсионери - тези, които ще получават 3400 лв. пенсия! Какви са тези хора, г-н Гьоков, като таванът на осигурителния доход до сега е 3000 лв.? Те на каква сума са се осигурявали?

Отговори
18 7

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?