46

Пеканов с отлични новини за 2,7 млрд. лева по Плана за възстановяване

Всякакви спекулации, че сме последни и няма да получим пари трябва да спрат, категоричен е той

Точно както обещахме, първото плащане по българския План за възстановяване и устойчивост получи одобрение от Европейската комисия в рамките на служебния кабинет. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Преди броени минути ЕК информира, че е финализирала и дава одобрението си за положителната предварителна оценка за първото плащане в размер от около 2,7 млрд. лева безвъзмездни средства по механизма за възстановяване и устойчивост“, съобщи Пеканов. 

По думите му служебният кабинет е положил всички усилия в последните седмици както преди подаването на искането за първото плащане в края на август, така и след подаването, да осигури успешната оценка от страна на ЕК на първото плащане. Това е включвало много разговори, доказване на всички реформи и т.н.

„Рекордно бързо беше придвижена нашата позитивна оценка от страна на ЕК“, обясни Пеканов и благодари най-вече на Централно-координационното звено към МС и на Националния фонд към Министерство на финансите.

Той е категоричен, че това е важна ключова крачка за България в рамките на ПВУ и всякакви спекулации, че сме последни и няма да получим пари, трябва да спрат.

Според Пеканов обаче успехите не трябва да ни карат да се самозабравяме, а да ги използваме за мотивация. „Работата по ПВУ трябва да се ускори и да се мотивира от този успех“, подчерта той и добави, че плащането по ПВУ се основава на резултати и България се справи с първата стъпка, като днес получаваме удостоверение, че това се е случило.

Вицепремиерът по управление на европейските средства уточни, че с днешното одобрение получаваме около 23% от целия план.

„Покрихме и последното изискване към първото плащане не само успешно, но по-правилния начин. Проведе се прозрачна процедура на базата на всички добри европейски практики“, каза още той.

Одобрението, съобщи Пеканов, е ключово, защото ЕК е основната институция, която прави проверката на всички етапи и цели на ПВУ.

„Предстои още съгласуването на това решение от Икономическия и финансов комитет, където всички страни-членки трябва да ободрят плащането“, обясни Пеканов и допълни, че там не очаква никакви проблеми, тъй като не е имало такъв прецедент до момента.

По думите му фокусът оттук нататък следва да бъде насочен към второто плащане. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
плана за унищожение на ОВЧИЯ НАРОД ПРОСТ

плана за унищожение на ОВЧИЯ НАРОД ПРОСТ

08.11.2022 | 06:54

САМО ТАКА Сметките за ток след 2026 ще ги плащате 10торно заради тия пари дето отивай в ДУПЕТАТСКИТЕ джобове!

Отговори
0 0
Пеканов ли?

Пеканов ли?

07.11.2022 | 18:55

Я пак. Добре че, ГЕРБ ви ритат дътата да правите каквото трябва за да започнат плащанията по плана. Гърците още миналата година си получиха милиардите и си ги похарчиха като пичове а ние още се въртим около пълните памперси на киро и кокоро вместо да се вдигнем и да ги изметем изобщо от България барабар с онова руско чучело Радев.

Отговори
1 0
МАРИЯ

МАРИЯ

07.11.2022 | 14:50

КОЙ ГЛУПАК СЛОЖИ ТОЯ МЛАДЕЖ НА ТАКАВА ПОЗИЦИЯ??? ТОЙ СТАВА САМО ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛ!!!!!!!!!!

Отговори
2 1
заради този ПЛАН ЗА УНИЩОЖЕНИЕ

заради този ПЛАН ЗА УНИЩОЖЕНИЕ

07.11.2022 | 14:34

Се предвижда тока на бита да бъде 6-7 пъти по висок!

Отговори
2 4

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?