Пазарджишките таксита не щат пределна цена

Абсурдно е държавата да ни определя разходите, жалват се шофьорите

Пазарджишките таксиметрови фирми не харесват идеята държавата да им определя пределна цена за извършваните от тях превози. Всъщност промените, предвидени в Закона за автомобилните превози, предлагат определянето на пределни цени на таксиметровите услуги на територията на съответната община. Новината дойде от брифинг в транспортното ведомство и е продиктувана от факта, че условията за извършването на таксиметровите превози в различните общини са изключително специфични - големи градове, курортни селища със сезонен характер, по-малки населени места, летища и др.

Към настоящия момент законът предвижда цените на обществените превози на пътници и товари да се образуват свободно и на основата на търсенето и предлагането. Предлаганите промени са наложителни поради зачестилите през последните две години случаи на таксиметрови фирми и водачи, които се възползват от този либерален принцип и формират многократно завишени цени за тази услуга.

Стойността на пътуването в Пазарджик не е висока, категорични са таксиметровите шофьори. Най-често те са натоварени вечер, когато разкарват пийнали пазарджиклии до домовете им. Някои са били на заведение, други на гости, казват водачите. Особено в есенно-зимния сезон хората не могат без нас. Ако цената е висока, ние сами ще я смъкнем, защото виждаме, че не е по джоба на всеки, а ние печелим от оборота. Поне в Пазарджик никой не се е оплакал, че е скъпо. Напротив, като дойдат от София или Пловдив, се чудят на ниската тарифа. В момента първоначалната такса за повикване на кола е 1 лв., а дневната тарифа за един километър е 85 стотинки. С пет стотинки по-скъпо е нощем. Разстоянията в самия град не са големи и сметката от единия до другия край на града рядко надхвърля пет лева. Изключение има, ако се наложи таксиметровата кола да изчаква. Тогава цената се вдига леко. Абсурдно е държавата да иска да определя таван на цените, смятат шофьорите. Но дори и това да стане в Пазарджик, пак ще е по-добре от София.

Междуградските превози с такситата най-често стават по споразумение между пътника и водача на колата. Особено в периода на транспортната криза преди година такситата се превърнаха в основен транспорт за работещите в Пазарджик жители на съседните села.

В СТРАНАТА

Към момента има издадени 3252 удостоверения за регистриране на превозвачи за извършване на таксиметров превоз на пътници. Таксиметровите автомобили пък са 24 561.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Аз

Аз

18.11.2009 | 07:51

А бе вие луди ли сте? Ниска тарифа? В София едно нормално такси дневна тарифа е межди 0.54 и .070ст. А първоначалната такса е 0.60 ст. същото или близо до това е и в Пловдив. В Пазарджик са най-скъпите таксита, които някога съм виждала! ( като изкл. компанията Суперлукс в София )

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?