Пазарджик в "Долината на царете"

Територията на България ще бъде разделена на 13 културни туристически области, наречени "ЛоКуС-и", в превод - локални културни системи. Това е първата точка, която предвижда стратегическият план за развитие на културния туризъм в страната, който Министерският съвет е приел на свое заседание, съобщи правителствената информационна служба. Определените със стратегическия план 13 области са "Велика София", "Долината на царете", "Възрожденският град", "По бреговете на Дунава", "Каменно сърце", "Старите столици", "По бреговете на Черно море", "Странджа планина", "Мечът и Кръстът", "Пловдив и Римската империя", "Портата на Родопите", "Големите планини" и "Вкаменената гора". Стратегическият план представлява каталогизиране на културните ни ценности - повече от 300 археологически обекта, или 80 на сто от археологическото наследство на страната.

В документа се предлага план за инвестиции за укрепване и модернизиране на инфраструктурата като общ проект за подобряване на туристическия продукт. Съставна част на плана за развитие е стратегията за локалните системи. Тя трябва да допринесе за подчертаване на идентичността, специфичността и богатството на културните, историческите, археологическите и природните ресурси на България, да свърже ресурсите на една област в обща рамка и да ги превърне във фактор за усилване на туристическата атрактивност и за икономическо развитие.

Към момента в областна администрация - Пазарджик, все още няма депеша, която да обяснява къде точно попада нашата област. Ние сме в непосредствена близост с Долината на тракийските царе, но сме и своеобразна врата към недрата на Родопите. Вероятно до месец ще получим указания какво точно трябва да започнем да разработваме, каза вчера експертът за връзки с обществеността Мария Ловчинова. Първи в Пазарджик обаче за културен туризъм заговори шефът на галерията - художникът Нейчо Дойчев. Той все още чака отговор на въпроса си дали ще получи нова сграда, в която да направи зала за шедьовъра на Станислав Доспевски - портрета на Домника Ламбрева. Кратък обход на историческите забележителности в областта сочи, че ние имаме доста светини - Батак и неговата историческа църква, няколко крепости, сред които Цепина, Брацигово с музея за архитектурната му школа, Септември и Емпорион Пистирос, Стрелча и Жаба-могила, Панагюрище и златното му съкровище. Всъщност Пазарджик освен богатата си галерия, разполага и с шедьоври на архитектурното наследство. Става дума за църквата "Св. Богородица" и поредица от къщи - образци на възрожденското строителство.   

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?