Пазарджик минава на лули и машинки

Евтини заместители на цигарите търсят пазарджиклии. Изправени пред заплахата да плащат по 5 лева за пакет папироси, любителите на тютюна потърсиха алтернативи на димящите скъпотийки.

Принудиха ме да мина на лула, заяви 39-годишният Тодор Николов, който вече 20 г. е роб на цигарите. Преди около седмица пазарджиклията се е снабдил с лула и пакет специален тютюн. Първоначалната инвестиция за инструмента е 20 лева. Заедно с това тютюнджията носи неизменно със себе си и пакетче "Клан". Вярно е, че разправията е по-голяма, но е далеч по-евтино, изчислява пушачът. Той установил, че с пакет тютюн кара 5-6 дни, докато за същото време пушел 7-8 кутии цигари.

Рязаният тютюн ми ляга осем лева. Цигарите - около 30 за същия период. Пушенето ми ляга 3-4 пъти по-евтино, пресмята последователят на Хемингуей. Освен това вече пуша по-рядко, защото не върви да вадиш лула и тютюн на улицата, а цигарката ти е винаги под ръка. Пушех навсякъде, но вече се съобразявам и не димя, поне докато се движа, обяснява Николов. Освен това тютюнът за лула е доста по-качествен, а ароматът му е несравним, обяснява пазарджиклията.

В специализираните магазини за тютюневи изделия споделят, че феновете на лулите наистина се увеличават особено след новината за бесния скок на акциза върху цигарите, който се задава през следващата година.

Други тютюнджии пък се превръщали в ходещи цигарени фабрики като се снабдявали с машинки за свиване на цигари. Една струва 10-12 лева, а книжките и филтрите за правените цигари са стотинки. Пакет тютюн пък излизал 3-4 лева. От него излизат около 3 кутии цигари, пресмята продавачката.

Към свивачката за папироси се насочвали не само пенсионерите, за които новината за новия цигарен скок е съкрушителна. Приспособлението било търсено най-вече от пушачи, които са работели зад границата. Гастарбайтерите не можели да си позволят по 5 евро за кутия цигари и затова си ги майсторели сами, обясняват в магазина.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?