44

Патриарх Вартоломей за избора на Даниил: С много надежда възгласяме „Достоен”

„С много блага надежда и очакване, със силен глас и с трепетно сърце възгласяме: „Достоен"! С тези думи вселенският патриарх Вартоломей се обърна към представителите на държавната власт и на духовенството.

„Всички днес, събрани наедно като в горницата на Светата Петдесетница виждаме с ума на сърцето си огнените езици на Светия дух – Утешителя, като още едно историческо явление в този важен момент. Ставаме и ние свидетели и продължители на свещената история на Църквата", каза вселенският патриарх.

„Източноправославната църква не страда от синдрома на историзма – от изчерпване на нейната действителност в едно маниакално събитие – случилите се събития в миналото. Историята никога не е била безоблачна", заяви Вартоломей.

„Бих казал, че тя е била бурна и изпълнена с множество вълнения – по-точно – връзката с нашата Константинополска Църква е била понякога конфликтна и болезнена. Въпреки това историческото минало не може да бъде критерии за църковния живот. Историята ни поучава. Който не се поучи от грешките на историческото минало, ще претърпи последствия в бъдеще."

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?