3906

Патриарх Неофит е приет във ВМА: Ето какво е състоянието му

 
Светия Синод съобщи, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е хоспитализиран във Военномедицинска академия (ВМА) заради белодробно заболяване.

"Призоваваме клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква, както и да се приема за достоверна единствено информацията, обявена от Светия Синод на БПЦ-БП", посочиха от патриаршията.

През септември миналата година българският патриарх беше в болница заради обостряне на хроничните му заболявания.

От свои източници NOVA научи, че главата на БПЦ е в тежко здравословно състояние.

Тивериополският епископ Тихон обясни, че няма почти никаква информация за това как е патриархът. „Нищо не се знае, което не е добре, защото така излизат много спекулации, някои които доста грозни”, е неговото мнение, информира nova.bg.

Няколко пъти през годините се е случвало патриарх Неофит да влиза в болница заради различни проблеми със здравето. „Не е прецедент. Видно е, че той е, така да се каже, немощен”, добави Тихон.

В последно време обаче патриархът рядко се показва. Последното заседание на Синода беше на 22 ноември, което не е било ръководено от него. „Трябва да е бил приет някъде една седмица преди заседанието, защото е трябвало да има време да се издаде пълномощно”, уточни Тивериополският епископ Тихон.

Отново на 22 ноември в Светия Синод бяха проведени и две срещи. Едната - с президента Румен Радев, а другата - с председателя на ДПС Делян Пеевски и депутата от Движението Йордан Цонев. От снимките и на двете срещи се вижда, че патриархът отсъства. Силно впечатление направи и това, че на храмовия празник на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” патриархът отсъстваше, което беше прецедент.

Последно патриарх Неофит беше официално видян на срещата си с доскорошния кмет на София Йорданка Фандъкова. Преди това на служенията за посрещането на мощите на Св. Патриарх Евтимий. По традиция, патриарх Неофит отслужи и тържественото богослужение, с което се възвестява възкресението на Божия син.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Мирянин.

Мирянин.

30.11.2023 | 10:09

Хайде вече престанете с този патриарх. Като е в болница да се лекува. Какво като е патриарх. Той не е ли човек като ссички останали. Колко хора има в България в болница в момента. Много, дори хиляди. Айде вече престанете с този патриарх.

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?