71

Пътните строители на национален протест, блокират възлови кръстовища ВИДЕО

Демонстрантите блокират възлови пътища в страната
 

Въпреки съгласието в управляващата коалиция парите за пътища да бъдат гласувани, строителите отново излязоха на национален протест. Недоволните блокират ключови пътища в страната, съобщи NOVA.

В София протестът започна в 9.00 ч. пред Народното събрание. Минути преди 10 часа на жълтите павета пристигнаха и няколко камиона. Демонстрантите пък тръгнаха на шествие към сградата на Министерския съвет.

Докато недоволните пътни строители протестират, депутатите в пленарната зала обсъждат именно даването на зелена светлина за техните пари. Ако успеят, то плащанията към фирмите могат да започнат до две седмици, а забавените ремонти да стартират след Великденските празници.

Бургас

В Бургас пътните строители от 4 фирми също протестират. По план в 11 ч. ще блокират едната лента на подхода към града.

В 12 часа ще бъде блокиран Айтоския проход и подходът към Ришкия.

„До момента не сме получили никакви плащания. От медиите разбираме, че ще платят 50%, което нас не ни удовлетворява. Това ще покрие част от разходите ни и няма да подобри състоянието във фирмата. По време на строителството имаше троен контрол, сега не знам какво проверяват”, казват пътните строители.

По същото време ще бъде затворен и пътят Русе-Бяла, както и подходът към ГКПП "Дунав мост".

Хасково

В Хасковска област протест затрудни движението на две места - главния път за Димитровград и магистрала "Марица" край Свиленград. От фирмата твърдят, че имат да получават 40 милиона лева. Заради недостига на средства над 170 работници се очаква да бъдат освободени от работа. Част от тях вече са на борсата.

Демонстрации са предвидени през целия ден и в редица други градове на страната.

Варна

Стотици служители и тежка техника блокираха АМ „Хемус”. Работещите в строителните фирми споделят, че не са получавали заплати повече от три месеца и настояват за пълното изплащане на вече реализираните проекти.

Велико Търново

Пътят Русе-Свиленград, важна пътна артерия за региона, е затворена от пътностроителни фирми. Фирмата е изпълнител на бъдещото трасе на тунела по Шипка. Около 300 служители протестират, с настоявания да им бъдат разплатени дължимите суми, които са за над 50 милиона лева. Фирмата съобщи, че се тегли заем за над 20 милиона лева, с които да се гарантират заплатите преди Великден.

Обмислят се протестни действия и в петък.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Данъкоплатец

Данъкоплатец

20.04.2022 | 12:14

Тъкмо да видят качеството на работата си и безбройните дупки по пътя, запушени отводнителни шахти и други безобразия, заради които в нормална европейска държава нямаше да получат и една стотинка!

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?