Изолираха пристигнал от Китай с 37,1° температура

Всички пътници, които имат температура над 37 градуса, пристигнали на българските летища, се отклоняват и преминават през медицински прегледи. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който инспектира работата на термокамерата на Терминал 2 на Летище София.

Във Варна от шестимата граждани, които кацнаха от Китай вчера, има един човек с много малко над допустимата температура - 37,1, съобщава дир.бг.

"Това ни даде основание да го изолираме под наблюдение в университетската болница "Св. Марина", съобщи министърът.

Кирил Ананиев провери работата на летище София във връзка със създалата се ситуация и притеснения сред българските граждани относно разпространението на новия коронавирус и лично се запозна с организацията и координацията на органите, които имат отношение по опазване здравето на гражданите, които пристигат на територията на България.

Организацията е изключително добра - на терен, на двата терминала на Летище София, работят най-малко 10 представители на здравните власти, както и съответните екипи на Главна дирекция "Гранична полиция" към МВР, летищните власти и Агенция "Митници". констатира Ананиев.

По думите му всяка една от тези институции знае в какъв момент се намесва в пропусквателния процес на Летище София.

Като полети, към които властите подхождат с особено внимание, здравният министър посочи пристигащите от Истанбул, Москва и Доха. По думите му само в рамките на вчерашния ден от тези дестинации са пристигнали няколко десетки граждани от различни държави и всички те са подложени на термометричен контрол.

 "Всички пътници, както сега пристигнаха пътниците от Тел Авив, минавайки по този коридор и отивайки към гишетата... тази термокамера засича всички пътници от разстояние и определя точната температура, която имат пасажерите. Когато е над 37 градуса, на екрана цветът позеленява и става тъмнозелен. Когато се установи, че пасажерът има висока температура, той се отвежда в стаичка и попълва анкетен лист за неговото състояние включително дали има някои болки и неразположения. Към анкетния лист има брошура на български и английски, в която е описано какви са действията, които той трябва да предприеме след това", коментира още здравният министър.

Тези с температура се извеждат от летището, като това не става през коридора, през който вървят останалите пътници, а пред друга врата. Там чака санитарен автомобил и го отвежда в съответното лечебно заведение, което сме определили", обясни министърът и добави, че за София това е ВМА, за Варна - "Св. Марина", за Бургас - областната болница.

Не позволяваме да има контакт между тези, които са заподозрени, че имат нещо и здравите хора, които се прибират от своите дестинации, подчерта Ананиев.

На Терминал 1 на Летище София термокамера вече е монтирана, като в момента текат последните тестове на софтуера и днес тя ще заработи. До петък ще бъдат получени още три термокамери - за летищата във Варна и Бургас и една резервна за летището в София. До тогава термометричният контрол се осъществява чрез мобилна апаратура, увери още здравният министър.

Министър Ананиев обяви и резултатите от изследванията на двамата студенти, пристигнали вчера от Ухан и поставени под карантина във ВМА:

"Още снощи бяха направени тестовете за носителство на новия коронавирус. Резултатите са отрицателни, не са регистрирани повишена температура или усложнения, но ще останат под карантина в продължение на 14 дни. След най-острия период от 6-7 дни лекарите ще направят повторни изследвания, за да сме сигурни".

По отношение влизането в България по море министърът каза, че в момента съществува регламент шест държавни служби да проверяват акостиращите кораби, техните екипажи и пасажери.

"До сега здравният контрол беше последната институция, която се качваше на борд. Сега, след промените, които направихме, първо ще влизат нашите органи, за да установят здравния статус на екипажите и пасажерите, а едва след това ще влизат останалите служби", обясни Ананиев.

През настоящата седмица предстои заседание на Съвет на министрите на здравеопазването в Брюксел, в рамките на което ще бъдат обсъдени общоевропейските здравни мерки.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”