2374

Първият по рода си световен IT център в България обедини четири правителства

България отваря световен център за технологии и изкуствен интелект. Той е първият по рода си у нас и в Източна Европа. Институтът е специално звено към Софийския университет и ще работи съвместно с двата най-големи технологични университета на Швейцария. INSAIT е финансиран от държавата, която ще осигурява по 10 милиона долара годишно през следващите 10 години. В проекта инвестират и световните технологични гиганти Google, Deepmind, Amazon web services, както и българският технологичен сектор. Целта на проекта е да превърне България в център за иновации.

„Всичко това  нещо се прави ,за да привлечем тези хора, да ги изградим, нашите деца – тук в България. Това е мечтата на INSAIT. Това не е мечта, която студент пише в някаква бланка. Това нещо е тук, няма нужда да се качваме на самолет . Той започва да работи, да изпълнява своята мисия, стъпка по стъпка, тухла по тухла и ще свърши своята работа”, коментира архитектът на INSAIT проф. Мартин Вечев.

Според еврокомисаря Мария Габриел с наука и иновации България ще бъде лидер на регионално и европейско нито.

Президентът Румен Радев заяви, че INSAIT постигна на практика невъзможното за българската съвременна политическа действителност.

„Успя да обедини усилията на четири правителства. Две редовни и две служебни, които постигнаха единство в името на висока национална цел”, добави той.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Абе

Абе

12.04.2022 | 05:36

Този център ще стане като производството на електромобили за което Кирчо предизборно избухна и сега къде е?. И освен всичко не става ясно кой ще финансира тези 10млн.долара годишно, българската държава ли. Да не забравяме че тези са големи мераклии да прилапват държавна пара.А пък на такива като коментиращата тук Лора, мога само да и кажа, че такива като нея са срам за страната ни.

Отговори
3 2
Лора

Лора

11.04.2022 | 21:53

Кириле ти си гордост за интелигентна и образована България доживяхме да имаме премиер мечта, беше ни писнало от тулупи и калинки

Отговори
4 10
Д.ИВАНОВА

Д.ИВАНОВА

12.04.2022 | 00:19

Сигурна ли сте в написаното от вас ?! Станахме за смях и нямаме основателен повод за гордост особено с КИРИЛ ПЕТКОВ

Отговори
7 1
Д.ИВАНОВА

Д.ИВАНОВА

12.04.2022 | 00:33

Интелект,образование...с този ограничен речников запас на български език и неразбираем изказ прекалихте с възхвалите

Отговори
8 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?