3906

Първи затвор у нас без решетки: Инспектираха строежа на най-модерния пандиз

"Това е първият затвор без решетки", каза главен комисар Ивайло Йорданов, директор на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), в словото си на заключителната конференция по проекта за изграждане на нов затвор за 400 лишени от свобода и учебен център в село Самораново, община Дупница.

Йорданов каза, че капацитетът на затвора е за 400 лишени от свобода, като те ще бъдат включвани в различни дейности, свързани с образование и заетост. Също така целенасочено ще се работи със семействата на лишените от свобода.


БТА
 
Осъществени са обучения на над 150 служители на затворите за приложимостта на новите подходи при работа с лишени от свобода, допълни главен комисар Ивайло Йорданов. 

 

Случва се нещо голямо за цялата пенитенциарна система, каза от своя страна служебният министър на правосъдието Мария Павлова.

"Преди година и четири месеца, когато направихме първа копка, тогавашният министър на правосъдието Крум Зарков каза: "Усещам, че се случва нещо голямо". Да, наистина се случва нещо голямо за цялата пенитенциарна система", посочи Павлова.

Тя отбеляза, че е приела проекта като лична кауза и посочи, че комплексът е построен за година и четири месеца. Павлова посочи, че той има повече от 10 сгради, сред които учебен център, хотелска част, училище, библиотека, работилници и други. Министърът припомни, че това е първият построен затвор в България от 60 години насам. 

Извървяхме дългия път от началото и вече сме в края, каза Мария Павлова и отбеляза, че Министерството на правосъдието и Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) ще продължат да надграждат постигнатото и да подобряват условията в местата за лишаване от свобода.

Проектът е по Програма "Правосъдие" на Норвежки финансов механизъм 2014-2021. Той включва изграждане на учебен център за 100 служители на ГДИН, ново преходно отделение, училище, цехове за работа, социален център, административна сграда и др.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?