Първи подробности около пожара в Пирогов

Сто души са евакуирани, 15 са обгазените, сред тях двама полицаи

България е била на косъм от национална трагедия с много жертви, невиждана досега. Това заяви на извънреден брифинг и. д. шефът на "Пирогов" проф. Николай Габровски. Тази информация бе потвърдена и от присъствалите на пресконференция министър на вътрешните работи Младен Маринов и здравният министър Кирил Ананиев. 

"Пожарът възниква малко преди четири часа в една от стаите на второ вътрешно отделение, под опасност е бил животът на повече от 80. Загиналите са на 68 и 55 години, за останалите няма опасност за живота, уведомени са близките на починалите. 32 души са изведени, няма опасност за живота им. Искам да благодаря изключително много на екипа на "Пирогов".

Обгазените са локализирани в други отделения, няма опасност за живота им, взети са всички необходими мерки, няма опасност за тях, дори след определени следствени действия ще бъдат върнати в стаите, където са били", коментира Кирил Ананиев.

"Държа да подчертая бързите действия на екипа на "Пирогов", които са действали изключително бързо, докато дойдат 12-те пожарни коли. Близките на пострадалите са уведомени", допълни той.Оператор: Съйко СЪЕВ "Отново искам да подчертая, че незабавно след възникналия пожар са предприети необходимите мерки и то бързо, за да намалим щетите. В момента няма опасност за евакуираните, изключваме злонамерено действие, терористичен акт, в "Пирогов" съществува сериозна система за охрана.

Работи се по версиите, в момента текат процесуално следствени действия под надзора на Софийска градска прокуратура. Работим по версия за използване на апаратура с повишено налягане, но това е работна версия и предстои, когато стане възможно да се влезе в помещението", заяви Младен Маринов. 

 

"Има и вторични щети, вследствие на взрива има паднала стена, затова все още е трудно следователите да влязат и да свършат работа. Полицейският състав вече е намален, но организацията е създадена. Пак казвам, бързата намеса на екипа от "Пирогов", както и на пожарна и полиция са намалили до минимум щетите. Ще бъде направен и допълнителен оглед, за да се види дали няма структурни промени на сградата вследствие на взрива", коментира още той."На място на инцидента е имало двама пациенти, единият от тях със сигурност е имал нужди от кислород поради тежко увреждане на белия дроб. За конкретни причини не мога нищо да кажа, ще има следствено процесуални действия. Специални благодарности на колегите, защото без тяхната смела реакция щяхме да говорим за инцидент от друг мащаб.

 

Източник: Блиц

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?