3906

Парадоксите на автопазара: Колите втора ръка остаряват, но не смятат да поевтиняват СНИМКИ

Напук на всяка пазарна логика, 10-годишен автомобил, който през 2020 година е струвал 15 хил. лева, днес вече е на близо 15 години, но цената му гони 16 хил. лева, показа проверка на "Марица".

Цените ще паднат едва след 2030 г., когато ще купуваме трошките от Скандинавието, където ще минат задължително на електрички


Автомобилът втора ръка от години е на почит в България. Страната ни продължава да е на последно място по брой и относителен дял регистрирани МПС-та, които да са фабрично нови. И за това има конкретна причина - дори най-евтините коли от магазина започват на цени от около 30 хил. лева - сума, която е непосилна за повечето домакинства в страната. Данните на КАТ потвърждават това - през 2023 година у нас са тръгнали по пътищата малко над 295 хил. автомобила, от които близо 239 хил. са втора употреба (82%).

И макар този дял плавно да ​намалява през годините (през 2014 година процентът на регистрираните возила втора ръка е бил 89 на сто), българинът все още е далеч от стандарта, който се наблюдава дори в съседна Румъния, където МПС-тата на старо, регистрирани през 2023 година, са били близо 68 на сто. В Западна Европа този дял отдавна пък е под 50 на сто, като дори в съседна Гърция пазарът е почти изравнен от поне 2 години, показа проверката на "Марица".

Така България остава единствената страна - членка на ЕС, в която все още като кажеш, че имаш нова кола, това не значи фабрично нов автомобил, а просто че сменяш старата с друга, втора (или трета) ръка, най-често карана някъде в Западна Европа. Но през последните няколко години дори този тип автомобили вече далеч не са достъпният и евтин вариант, за който се смятаха. Пазарните наблюдения показват, че скокът на МПС-тата втора ръка вече гони около 40 на сто.

Важно е да кажем, че дори за повечето купувачи това да не се усеща, поскъпването е факт. По правило автомобилите (като всеки движим актив) трябва да поевтиняват във времето. Родният пазар обаче роди абсолютен парадокс - произведен през 2010 година "Мерцедес Е350" с пробег от близо 210 хил. км се е търгувал в началото на 2020 година за около 15 хил. лева. Днес абсолютно същият автомобил от 2010-а, със същото ниво на оборудване, но с пробег от близо 300 хил. км, струва 16 хил. лева, като по-запазените стигат и до 17 бона. 

Търговци на автомобили казват, че негласната практика в сектора допреди няколко години е била да се сваля по 7 до 11 на сто от цената на всяка кола в рамките на година  и колкото повече остарява, толкова повече да поевтинява. Разбира се, има много условности - в какво състояние е возилото, колко работещи екстри има, какъв е пробегът, има ли вече по-нова генерация от същия модел. С началото на пандемията тази тенденция изчезна и употребяваните автомобили замразиха цените си вече четвърта поредна година.  

Илиян Колев, търговец на ​коли втора ръка, е категоричен, че трудно може да се пресметне какъв е процентният дял на ​поскъпването на употребяваните автомобили. По думите му, това не е кашкавал или месо - продукти, ​които са едни и същи и през 2020 година, и в момента, за да може да се каже с точност. "При автомобилите е малко по-сложно и има много фактори, но категорично мога да потвърдя, че имаме задържане на цените и дори увеличение на едни и същи МПС-та в този 4-годишен период", категоричен е Колев.  

По думите на търговеца, коли, които той е купувал на по​ 10-1​1 хил. евро от Австрия или Италия през 2020 година, в момента държат почти същите цени там, макар тогава да са били 4-5-годишни, а сега гонят близо десетилетие. "При нормални условия в този период цената им вече трябваше да е около 6 до 7 хил. евро там, така че това, което колегите казват, че има разлика за сметка на купувача от близо 40 на сто, ​в някаква степен е правилно. Но отново подчертавам, че по-скоро говорим за задържане на цените, отколкото за реално увеличение."

 

Заради войната и пандемията пък  самият пазар се е свил драстично, което се оказва още един фактор, влияещ на крайната цена, плащана от купувачите. Според най-голямата платформа за обяви за автомобили втора ръка в началото на април 2020 година са се предлагали над 115 хил. подобни возила от търговци или частни лица. Четири години по-късно бройката им е малко под 80 хиляди. Дилърите свидетелстват за същото, като много от тях отчитат, че ако тогава са имали средно по 30-ина налични автомобила в салоните си, днес държат по около 25 бройки. 

 

Илиян Колев обяснява, че това се дължи на намаленото предлагане на стари автомобили в страните от ЕС, комбинирано със завишеното търсена на подобни возила там. "От една страна, заради ковид и войната, които донесоха инфлация и проблеми с доставките на части за автомобилната индустрия - европейците вече карат една и съща кола много по-дълго. В Австрия средната класа преди сменяше семейния автомобил на всеки 4 до 6 години, сега колегите там казват, че хората вече са склонни да карат една и съща кола до 8 години, след като са я купили нова от магазина. От друга страна, заради това, че за фабрично нова се чака по 6-7 месеца, а понякога и повече, по-новите и запазени остават на местния пазар и се продават за броени дни там, особено ако са на възраст до 5 години." 

 

Търговецът обаче издава, че до няколко години тази тенденция ще се обърне, тъй като редица скандинавски държави ще забранят напълно около 2030 година движението на автомобили на бензин и дизел и съответно тези коли ще тръгнат към Източна Европа, където правилата все още са по-либерални за двигателите с вътрешно горене.  

Мечтата на нашенеца: Търсим возило до 15 години, по възможност немско

 

От данните на КАТ за регистрираните превозни средства през 2023 година в страната можем ясно да направим профил на автомобила втора ръка, търсен от българина. Оказва се, че все още родният водач държи на немските марки - "Мерцедес", БМВ, "Ауди", "Опел" и "Фолксваген", като те съставляват близо една трета (93 хил.) от вторичния пазар в страната и съответно са в топ 5 на най-продаваните стари коли у нас. Най-масово пък се регистрират тези, произведени между 2007-2014 година.

Абсолютен лидер е "Фолксваген" с общо 27 895 употребявани автомобила с първоначална регистрация у нас, като най-продавани модели са "Голф" със съответно 7711 бройки и установилият се през годините като „любим семеен и бизнес модел "Пасат"  с 4538 бройки. Второто място пък е за "Мерцедес" (23 687), като най-предпочитани са C220 CDI и C200 CDI, съответно с 1740 и 1076 бройки. 

БМВ заема третата позиция с 15 187 бройки, като най-регистриран модел на баварската компания е BMW 320D с 1336 бройки. "Ауди" и "Опел" също се търсят сериозно на родния пазар, съответно с 14 470 и 11 399 регистрирани употребявани автомобила. Сред най-популярните модели на "Ауди" са А3 и А4, а фаворити на българските шофьори от марката "Опел" са моделите "Корса" и "Астра".

Топ 10 пък допълват "Тойота" с 11 080 бройки, "Форд" (9287), следвани от "Пежо" (8794), "Хонда" с 6990 и се завършва от друга френска марка - "Рено", които са избор на 6405 нашенци през 2023 година. 

Като по соца: Чакаме по една година за придобивка от шоурума

 

 

Въпреки положителната тенденция в последните години българите все по-често да избират да купят нови автомобили, заради проблемите с веригите на доставки, които продължават да мъчат индустрията, често се оказва, че от момента на подписване на договора до свалянето на найлоните от седалките може да мине цяла година. Ситуацията напомня малко на годините от соца, когато ​от вноската за "Москвич" или "Лада" в "Мототехника" минаваха години, докато се сдобиеш с кола.  

В последно време до голяма степен търговците успяха да скъсят сроковете, но все още е цяло чудо, ако новата ни придобивка успее да стигне до нас за по-малко от 6 месеца. Общото правило е, че  

колкото по-модерен и пълен с екстри автомобил искаш да притежаваш, толкова повече време ще чакаш. 

 Секторът със сигурност няма късмет, тъй като между 2020 и 2022 г. проблемите бяха с чиповете заради блокираните фабрики от ковид заразата в Китай.

През последните 2 години пък дефицитни са полупроводниците, нужни за комплектуване на всяко превозно средство, тъй като в Украйна има 17 такива фабрики, които затвориха заради военните действия в страната.

Това поставя и двете страни в този процес в патова ситуация - българите все повече търсят нови коли, но вносителите все по-трудно могат да отговорят на очакванията им, тъй като често кандидат-купувачите се отказват, щом чуят, че ще трябва да се чака между 6 и 12 месеца. Въпреки това дилърите се опитват да намерят решения и да не губят клиенти, като им предлагат различни варианти за автомобили на склад или пък при възможност - тестовите или изложбени бройки.  

Трудно е да кажем обаче колко точно се чака за различните МПС-та. При "Рено" и "Пежо" например клиентите казват, че доставката отнема между 7 и 9 месеца. Почти сходни са сроковете ​за тези, избрали "Шкода", която в последните години е много популярна у нас заради това, че на практика, ползва технологии на "Фолксваген". За най-народната немска марка пък ще се наложи да изчакате от 5-6 месеца, ако изберете масовия "Голф", до 9-10, ако се спрете на някой от премиум вариантите и държите на всички екстри.  

Най-бързо пристигат моделите на "Дачия", тъй като всички те са съсредоточени в така наречения бюджетен сегмент и са конструирани на базата на предишни поколения на "Рено". Това ги прави по-лесни за сглобяване с по-малкото електроника в тях.

С чисто нова румънска кола, ако имате късмет, може да се сдобиете за 2-3 месеца, като купувачите са категорични, че рядко отнема повече от 5 до 6 месеца, за да подкарате поръчаното возило.

Има и една възможност колата да пристигне много по-бързо, но тогава клиентът трябва да направи сериозен компромис с оборудването, цвета и двигателя. Често това са автомобилите с най-малките мотори, с ниско ниво на екстри и почти винаги - бели на цвят. На такива ограничения обаче са склонни малцина, тъй като това често са предварително произведени бройки, които са предвидени за служебни коли. Пък и когато ще плащаш 40-50 хиляди или повече за автомобил, трудно ще направиш подобен компромис.

Клиентите все пак имат възможност пред себе си. Ако сроковете, които са записани в договора, не бъдат спазени, може да си искат обратно капарото, което практиката показва, че при различните търговци варира от 5 до 15 на сто от крайната цена. Проверка сред дилърски фирми в страната обаче установи, че малцина прибягват до този ход, защото, където и другаде да отидат за нов автомобил, отново ще се чака и на практика, отново се започва от ден първи на опашката. 

Забавянето на доставките доведе и до практическо изчезване на промоциите за клиенти

Сега такива има само за автомобили с минимално базово оборудване, които залежават в складовете на дилърите, или за модели, които предстои да бъдат обновени в следващите месеци и дилърите бързат да ги продадат. 

От пазара изчезват и върнатите от лизинг коли, с които представителствата на големите производители разполагаха. Те се продават почти светкавично, като някои от тях дори не стигат до търговците. В момента потребителите предпочитат да купят кола на 2-3 години, която е поддържана от дилъра и има ясна сервизна история, вместо да чакат за нова доста повече време. Това доведе и до поскъпване на този тип возила с до 25 на сто. 

75 на сто от новите се продават на лизинг, превалутирането в евро няма да ги засегне

 

Според актуалните данни на БHБ взeмaниятa пo дoгoвopи зa финaнcoв лизинг нa лeки aвтoмoбили ca възлизaли нa близо 2,7 млpд. лева към края на  2023 гoдинa. Това представлява близо 25-процентно увеличение спрямо същия период на 2022 година. Според експертите пък 3 от всеки 4 нови автомобила в страната се финансират именно от лизинговите компании. 

Този ръст се дължи на две основни причини. Πъpвaтa e ценовата инфлация, която напълно логично доведе и до поскъпване на автомобилите. Toвa по естествен път повишава абсолютните cтoйнocти нa лизингoвoтo финaнcиpaнe. Другата причина е отварянето на редица пазари през 2023 година и постепенното връщане към нормализиране на доставките на автомобилни компоненти, след като секторът беше в стагнация в три поредни години преди това и общият обем произведени возила беше значително по-малък. 

Кaтo цялo, цeнaтa нa лизингoвитe ycлyги зaвиcи oт тpи ocнoвни фaктopa, a имeннo: цeнaтa нa автомобила, кoйтo щe ce финaнcиpa, цeнaтa зa oбcлyжвaнeтo пo лизингoвия дoгoвop и нe нa пocлeднo мяcтo - цeнaтa нa финaнcиpaнeтo. Aкo пъpвитe двa фaктopa ca диpeктнo cвъpзaни c инфлaциoннитe пpoцecи, тo цeнaтa нa финaнcиpaнeтo e индиpeктнo cвъpзaнo c инфлaциятa, пpeз нивaтa нa ocнoвния лиxвeн пpoцeнт и pecпeктивнo лиxвитe пo кpeдитиpaнeтo. B тoзи cмиcъл, oчaквaниятa зa oвлaдявaнe нa инфлaциoннитe пpoцecи oпpeдeлeнo cъздaвa oчaквaния и зa кoнтpoлиpaн pъcт нa цeнaтa нa лизингoвитe ycлyги.

За редица потребители на автомобилни лизингови услуги пък ще се наложи при влизането ни в еврозоната да се превалутират и договорите им от левове към евро. Експертите обаче са категорични, че в случая клиентите могат да са спокойни, тъй като нe се oчaквaт никaкви кypcoви paзлики, тъй кaтo това ще се случи пo тeкyщия цeнтpaлeн кypc cъглacнo изpичнa нapeдбa нa БHБ. 

 

Още един удар по джоба:  Цените на частите и обслужването също вървят нагоре

За ужас на водачите, не само новите и втора ръка коли стават по-скъпи, но и частите за поддръжката им вече ни удрят много по-сериозно по джоба. "Марица" провери в два големи пловдивски сервиза, които обслужват широка гама автомобили. Майсторите там са категорични - поддръжката вече е много по-скъпа. 

Владимир Павлов работи от 13 години в сервиз, обслужващ предимно немски автомобили. Механикът обяснява, че една и съща услуга през 2021 година и в момента средно е поскъпнала с 25 на сто за съответния период. "Вдигна се максималната заплата няколко пъти, разходите за ток скочиха също сериозно", обяснява Павлов и допълва, че ако смяната на масло и консумативи за среден клас автомобил при тях е била около 180-200 лева, то към момента гони 300 лева. 

Повишение на цените отчитат и бояджиите. Ако пребоядисването на определени детайли се е случвало срещу 150 лева преди 2-3 години, сега тази услуга вече години 250 лв.   

Много по-сериозна е ситуацията с частите и консумативите. "Заради скока на цените им се постарахме да увеличим разценките за труда минимално, защото клиентите усещат поскъпването. Давам ви пример - за едно от най-масовите БМВ-та у нас, произведено в периода 2004-2010 година, през 2021-ва доставчикът ни даваше китайски свещи на цена от около 12 лева, немските на "Бош" пък бяха по 20 лева. В момента китайските са на близо 18, а тези на "Бош" - около 30 лева. Както и да го смятате - цената е около 40-50 процента по-висока в момента", разкрива механикът. И допълва, че ако ги купуваме сами - цените ще са още по-високи, тъй като сервизите ползват отстъпки за количества.

Шофьорите трябва да са доволни, ако изобщо намерят части за ремонт, обясняват майсторите. От началото на годината има огромен проблем с много резервни части за коли от 2012, 2016 и 2017 година. Проблем е, че са изчерпани не само у нас, но и в складовете в Европа. Сред неоткриваемите са бензинови дюзи за голяма част от моделите на "Опел", които масово се ползват у нас както от таксиметровите водачи, така и от бизнеса за служебни коли. 

 

Завъртяха схема с капаро за превозни средства фантоми

Oт Acoциaцията нa внocитeлитe нa кoли пpeдyпpeждaвaт, чe oтcкopo нa бългapcкия пaзap e нaвлязлa нoвa oнлaйн измaмa c тъpгoвия нa кoли. "Haпocлeдък идвaт мнoгo жaлби oт нeкopeктни тъpгoвци, кoитo кaзвaт, чe нaпycкaт cпeшнo Бългapия и пpoдaвaт aвтoмoбилa нa мнoгo ниcкa цeнa. Иcкaт дa им ce изпpaти кaпapo или зaдaтък и cлeд тoвa нямa никaквa вpъзкa c тoзи чoвeк", oбяcняват за схемата от Acoциaциятa. 

Експертите са категорични, че ако видим обява за автомобил, който е с цена 15-20 или повече процента по-ниска, отколкото сходните оферти на пазара, вероятно става въпрос точно за такъв тип измама. У нас продължава да е практика и една от най-старите схеми - превъртането на километража. Търговците предупреждават, че ако видим автомобил, обявен като "нов внос" от Западна Европа на възраст над 15 години и с пробег под 150-200 хиляди километра, почти със сигурност някой някъде по веригата е смъкнал километрите. Въпреки това тази практика с отнемането на пробег за пред купувачите започва да става все по-трудна за изпълнение от страна на некоректните търговци. В последните години в Европа не само оторизираните механици вече водят сервизна история на автомобила. "Ако преди 20 години се фалшифицираха сервизни книжки, днес всичко е онлайн. Всеки сервиз в Германия например качва онлайн информация за автомобилите, които обслужва", издават от бранша и допълват, че всеки може да провери по номера на автомобила и да види какво реално е правено по него, какви части са вложени и колко километра е навъртял. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
24 коментара
За това

За това

14.04.2024 | 11:11

Не си и купувам друга! От 2015 г карам втора употреба среден клас автомобил закупен на цена която се продава и днес.Смятай за тези години колко се е амортизирал и колко пара за потдръжка трябва да налееш за да е автомобил???НА ВИ ДЕМОНКРАТИЧНИЯ ЕВРЕЙСКИ СЪЮЗ БАНАНИ НА ВСЯКО СТОПЧЕ ИМА ВЕЧЕ!!!!

Отговори
18 11
Сергей Бесскурин

Сергей Бесскурин

15.04.2024 | 10:19

Ми карай "Москвич" бе амcaлak

Отговори
7 5
Митака

Митака

14.04.2024 | 10:34

Има и нещо друго. Новите коли, особенно немските по световни статистики са свалили поеече от два пъти качеството при завишени цени. И една нова кола влиза поне два пъти годишно в сервиз за ремонт, освен обслужването, а колата на 15-20 години влиза на две години веднъж. Есе по често са случаите да се чупят на път от магазина. Та собственика на новото поне 1-2 месеца е без кола реално годишно.

Отговори
17 3
Томов

Томов

14.04.2024 | 07:51

Писали писали групости и малоумщини, че чак се самозабравили А уж гледали статистики явно пак някоя измишльотина на някой който единствено му стига акъла да плюе по България. Хванете се разходите из другите европейски държави и ще се учудите , че дори нашият автопарк е видимо по нов от на повечето европейски държави дори и от на прехвалената Германия , където хората вече дори се чудят как ще изкарат месеца между другото.

Отговори
15 7
С.Станислав

С.Станислав

14.04.2024 | 03:16

Търсенето определя предлагането. Никой никъде не споменава , днешното производство на какво ниво е ,защо ново от магазина с найлони е икономически правилния избор и това е безспорен факт?Колите втора ръка са се вдигнали само тези които са с утвърдено качество и доказана издръжливост.Вечния проблем пробега...споменатите коли втора ръка с подържаща цена или надвишена такава са точно тези определени марки и модели които и дори да ни подведат в светещите диодчета на таблото ,няма никакво значение ,стига колата да е подържана редовно. А сегашните от 10 години на сам ,че седят повече в сервиза отколкото ги караш.... Това нямаше ли от къде да го видите та да го напишет.Някой да разучи и да напише това как си купуваш нова кола: един път я чакаш 1 година и на следващ етап след месец , два мечтаната нова кола я караш ама на пътна помощ към задължаващия гаранцията сервиз.(и там винаги нещичко излиза където гаранцията не го покрива) Аз се занимавам с автомобили втора употреба ,но не ми пречи по никакъв начин личния ми автомобил да е на 24 години и 350000км. и както в Западна Европа така и у нас вече хората го забелязват.Успех умници ,все някой да ви е виновен.

Отговори
19 3
Емо

Емо

13.04.2024 | 19:12

Интересно защо всеки неудачник приема автомобила като задължение. Нямат пари за ядене и живеят по квартири, но пък прахосват излишни пари по колата си, защото им е под достойнството да пътуват с автобуса и влака. Криворазбрани ценности. Неудачник с грохнал таралясник е по-жалка картинка от пътуващ във влака. Кога ще го разберете?

Отговори
36 15
Прав си, но  само донякъде.

Прав си, но само донякъде.

13.04.2024 | 23:12

Вероятно повече хора биха ползвали автобуси (междуградски, градски) и влакове! Стига тези превозни средства, носещи милиони пари на собствениците си от билети и от бюджетни субсидии, да БЯХА автобуси и влакове. А НЕ друсащи, мръсни, студени или пък задушни превозни средства. Автопаркът, с който нашата свидна пловдивска община "обслужва" населението си, е достоен за филм на ужасите: със счупени и непочистени от години седалки, с фирещи от студ прозорци зимата, без климатици лятото, а спазването на графика е излишен лукс... За прословутите щъркели думите НЕ стигат за да се опише абсолютната мизерия на този "фирмен актив", носещ добри приходи на хитрецът, сетил се да прави транспортен бизнес с подобен "фирмен актив"!!! Все пак, за да прибираш пари от пътнически превоз, трябва да предложиш автобуси и влакове, а НЕ бракуваните отпадъци на Европа!!! Допълнително и абсолютният хаос по пътища и улици, предизвикан от вечните ДЪЛГОГОДИШНИ ремонти, от промени в трасета и от какво ли още не, носещо парички на богопомазаните - всичко това те кара да мислиш как да ползваш обществен транспорт, като хем ще пътуваш с 2-3 часа повече дневно, хем ще пътуваш в кошмарно мръсна и неудобна обстановка.

Отговори
20 0
А бе ...

А бе ...

13.04.2024 | 15:44

А бе драскач, що не напишеш, че българина е беден , и че няма доходите да си купи нови каляски ? Всеки иска да кара нов автомобил. Но с тези доходи караме 20+ годишни кенефи, че и трудно ги обслужваме ! Знаеш колко струва спирачен апарат на ауди а4 б6 2003 година ? 200 лева средно за една бройка !!! 4 броя колко лева са ? Я върви в сервиз да ти обслужат спирачките ! И накрая със заплата 1200 лева чисто на месец си покрий месечните разходи , и си плати и ремонта на колата ! Преди да пишете глупости , разходете се малко и вижте как живее обикновеният българин !

Отговори
60 5
Томов

Томов

14.04.2024 | 07:54

Подобни са заплатите и на повечето европейци с едни 500 лева отгоре примерно.

Отговори
5 14
Хайл

Хайл

19.04.2024 | 23:01

А бе мъШки като не можеш да си позволиш да поддържаш немски кенеф ауди,що ревеш че нямаш пари за дискове? Ти мене пита ли ме каква кола да си купиш с заплата 1200 лв???? Който има брада си има и гребенче...като искаш да имаш пари да купиш дискове си купи опел,ако не искаш да се набутваш с ремонти си купи японска щото не се троши.на японската даваш 50 лв за накрайник и забравяш кога го смени,а на опел е 10 лв и сменяш на 6 месеца...но какво са за теб 10 лв...

Отговори
1 1
Джордж Ганчев

Джордж Ганчев

13.04.2024 | 14:48

Забога братя, не купувайте!!

Отговори
29 1
Най -скъпата

Най -скъпата

13.04.2024 | 11:03

Скраб се продава в България! Има овце има и джамбази! Овцата е за това също като глупака!

Отговори
38 3
Василев

Василев

13.04.2024 | 11:31

В овце са превърнали голяма част от населението на,България.Едните под строй ходят да гласуват ,а другите с овчедушие наблюдават случващото се в страната. Зли кучета не позволяват стадото да се отклони от пътя, а 2- 3- ма овчари размахват гегата и въртят на шиш поредното агне.

Отговори
46 4
Конюктура на Пазара!

Конюктура на Пазара!

13.04.2024 | 09:49

Конюктура на Пазара! С 5 лева какво ще купиш?

Отговори
22 4
Deutsch

Deutsch

13.04.2024 | 09:30

Все Корона и инфлация е масовото обяснение, а защо не споменат, че заради зелените терористи, в западна Европа масово се купуват запазени коли с вътрешно горене. Просто и в Германия и Австрия цените скочиха, особено на големи коли. Производителите произвеждат само електрически, а няма кой със семейство или частен бизнес да си губи времето да търси зарядна и да чака на опашка на всеки 450км.

Отговори
53 5
Иво

Иво

13.04.2024 | 10:18

Тези всичките глупости сам ли ги измисли? Просто заради инфлацията колите на запад се сменят по-рядко.

Отговори
17 14
Deutsch

Deutsch

13.04.2024 | 12:39

Иво, то всички едни икономисти се извъдихте от четене на пресата за промиване на мозъка , че нищо не се купува. Вместо това прочети финансовите отчети на мерцедес и фолксваген. Рекорд на реализираните продажби от години. И защо, можеш ли да обясниш? Защото германците имат пари в брой и за да не изгорят от инфлацията си купуват скъпи играчки. Инвестиция в имоти и акции е или много скъпо или несигурно, какво друго да правят?

Отговори
23 4
Иво

Иво

14.04.2024 | 07:18

Пък и глупости. Лесно можеш да погледнеш статистките. През 2019 продажбите са с 30% повече. Инвестиции в имоти несигурни, пък в автомобили сигурни. Не си добре. Вземи да прочетеш някоя книжка!

Отговори
7 4
Иво

Иво

14.04.2024 | 07:21

През 2019 3.340 млн автомобили, а през 2023 2.491 млн автомобили за Мерцедес. Къде видя повишение в продажбите?

Отговори
9 3
Иво

Иво

14.04.2024 | 07:24

Инвестиции в имоти несигурни и затова били купували автомобили. Какви наркотици вземаш, баце?

Отговори
8 3
Томов

Томов

14.04.2024 | 07:58

Ти немец с пари скоро виждал ли си , че аз не съм. Говорим за средностатистически човек. Те се чудят как да си платят приравнителните сметки ти за скътани пари пишеш.

Отговори
6 7

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?