Паника! Българин, пристигнал от Пекин, е в Инфекциозна клиника

Българин, завърнал се от Пекин е потърсил помощ в инфекциозната клиника на столичната ВМА. Според лекарите за щастие симптомите му не приличат на китайския коронавирус.

За кратко мъжът е поставен под домашна карантина, но след това е бил приет в клиниката за наблюдение. Така ще се избегнат евентуални усложнения, защото мъжът има и други заболявания.

ВМА е в готовност да изолира пациенти със съмнения за китайски коронавирус. Клиниката разполага със специална носилка и изолатор.

За момента обаче Националната грипна лаборатория не може да изследва проби със съмнения за китайски коронавирус, защото не разполага с реактиви. "Без тези реактиви можем да изследваме други коронавируси и други респираторни вируси, но специално този ще имаме готовност следващата седмица", коментира пред БНТ проф. Нели Корсун, завеждащ Национална грипна лаборатория.

"При множество такива случаи се освобождава целият този етаж. Целият този етаж почва да работи за коронавирусната инфекция. А при много повече от обема на този етаж, който е от 15 човека - оправяме цялата болница и болницата става само за работа с новия коронавирус", каза шефът на Катедра "Инфекциозни болести", ВМА полк. доц. Георги Попов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Зле подготвени

Зле подготвени

29.01.2020 | 15:55

И нашите некадърни доктори нямат още тестове за точно този вирус. Изобщо стигне ли до България тоя вирус жална ни майка !

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?