Пълна ревизия в ДАНС, Станишев и Шесто дърпали конците

Бившият премиер Сергей Станишев, кръгове близки около бившата Държавна сигурност и до Шесто управление са хората, които дърпаха конците в ДАНС, заяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНТ.

Тотална ревизия на дейността на агенцията е възложена от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Повод е не само следеното около Цветанов като лидер на ГЕРБ. Има данни, че хората на ексшефа на агенцията Петко Сертов са следили самия Борисов, както и много други политици и бизнесмени, съобщи Frog news. Предполага се, че слухтенето е било извършвано, уж, в национален интерес, но всъщност е събиране на компромати, въздействие и рекет на определени хора, които „застрашавали" спокойствието на тройната коалиция и най-вече на кланове в БСП. В обсега на „заподозрени" попадали и съпартийци на експремиера Сергей Станишев, които били с влияние в партията, но не се числели към т.нар. „кръг на преданите". Все повече хора признават, че са били предупреждавани и директно заплашвани от лица, свързани с ДАНС.     Между тях имало действащи началници в МВР, бизнесмени и медийни шефове. Предстои тези неща да бъдат доказани. Разследването обаче щяло да е затруднено от липсата на документация по редица случаи, които станаха известни и скандални пред българското общество.

Държавната агенция за национална сигурност е действала под ръководството на бившия премиер по своеволни начини, несъвместими с функциите й. Новото ръководство на ДАНС трябва да бъде с необходимия авторитет, каза още вътрешният министър.

Най-важното е да не се допусне да се случва днес всичко, което се е случвало през последните 1-2 години. След създаването на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще може да се упражнява реален контрол, посочи вицепремиерът. Преди дни той заяви, че е бил разработван от агенцията в качеството му на политик, и подчерта, че ДАНС е била политическа полиция.

Той имал информация за сценарии на БСП срещу него, включително и опити за конфронтация между него и премиера Бойко Борисов. 3 месеца преди изборите в жълтата преса е публикувана информация за разработка срещу вътрешния министър, за която той имал сведения. Според него тези сценарии на БСП, реализирани чрез ДАНС, се е целяло по някакъв начин да се намали нивото на влияние в ГЕРБ.

Недоумение и недоволство предизвикали у сегашните управляващи факти, че ДАНС по времето на Петко Сертов е използвала т.нар. „външно наблюдение" по отношение на Цветанов, други политици и дори журналисти. Въпросното следене се прилага само в случаи, когато става дума за доказани опасности за националната сигурност и терористични заплахи, каквито не са налице в нито един от случаите. Такова нещо е недопустимо в нито една нормална държава. Действало се е все едно тези хора, примерно, са засечени в разговори и срещи с Бин Ладен, или че купуват тайно и съхраняват тонове експлозиви за вдигането във въздуха на АЕЦ, коментират законодатели.

Цветанов е разпоредил проверка, която да установи, на какво основание е разработван от НСС и защо ДАНС е продължила тази разработка. Както е известно, агенцията бе създадена, за да се грижи за националната сигурност на страната ни, а не да следи политически фигури, категоричен е той. Още по-смущаващо е, че подслушвайки Цветанов, ДАНС фактически са слушали и Бойко Борисов, както и хора, с които той е разговарял, включително чужденци. Новото ръководство на ДАНС вече било установило, че много от папките с разработки на предшествениците му липсват от ведомството. Обезкостена е не само скандалната „Галерия", но и много други оперативни папки.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?