2374

Пак осъдиха България заради мръсен въздух, плащаме десетки милиони глоба

България ще бъде осъдена за втори път от съда в Люксембург заради мръсния въздух. Това заяви по време на посещението си в Русе министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Санкциите ще бъдат в размер от 10 милиона до 20 милиона лева годишно, съобщи екоминистърът, който посети крайдунавския град във връзка с отворено писмо на граждани, в което настояват да се вземат редица мерки за справяне със замърсяванията на въздуха в Русе.

Сандов съобщи, че в рамките на следващите няколко години България ще може да се възползва от финансов ресурс от около половина милиард лева за мерки свързани с подобряване на качеството на атмосферния въздух. От екоминистерството ще се занимават и с проблема с трансграничните замърсявания от Румъния, заради горенето на стърнища.

Борислав Сандов обяви, че ще бъде направена кампания в страната, за да се обяснят причинно-следствените връзки между мръсния въздух и човешкото здраве, както и за подобряване на механизмите за мониторинг и контрол на предприятията, пише darik.bg.

Той обеща в Русе да има и газхроматограф, за да се даде възможност за допълнителни измервания на замърсители на въздуха, както и да се правят съвместни проверки по предприятията за замърсявания. Министърът ще направи и предложение за драстично увеличаване на санкциите за предприятията замърсители. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Ами

Ами

06.01.2022 | 18:31

За непречистени отпадни води колкото плащаме,а. Плащаме 40 млн евро всяка година от 2011 вкл . Големият банкянски строителен гений какво направи по въпроса. Нищо. Замете го и мълчи като бит гз.

Отговори
3 0
Свършете си работата

Свършете си работата

06.01.2022 | 17:35

Ако районната, общинската и вс. др. администрации си вършеха работата щяхме да дишаме въздух. Пример за несвършена работа - bbq месарницата южен полъх ул. В.Левски кв. Каршияка. Обгазяват системно и не им пука че хората искат да дишат.

Отговори
3 0
Пловдив

Пловдив

06.01.2022 | 16:36

Ако в Пловдив имаше истински контрол нна кюмбетата по кварталите, сигурно щеше да е различно...

Отговори
6 2
Пешо

Пешо

06.01.2022 | 15:56

Ако Пловдив имаше околовръстно, добър градски транспорт и паркинги, дали щяхме да имаме мръсен въздух? Ще спрем старите коли, а новите да въртят по 20 мин. в центъра да търсят място - дали така ще цапат по-малко от стария дизел? В чудна страна живеем...

Отговори
5 2

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?