Отвличанията ни превръщат в Латинска Америка

Похищенията на хора с цел откуп са особена категория престъпления, която носи след себе си значителна икономическа цена. Те са част от тази група престъпления, които в по-големи размери намаляват вътрешните и външните инвестиции, забавят растежа и правят бизнеса много по-сложен, при това, без да се включва нематериалната цена на болката и страха. Фактът, че отвличанията за откуп са се увеличили в последните години, е тревожен не само защото могат да навредят на страната, но е обезпокоителен най-вече защото хваща неподготвени силите за сигурност и държавните институции, които трябва да му противостоят. Ежегодно в света стават около 12 000 отвличания срещу откуп. Близо половината от тях са в Латинска Америка, главно в Мексико, което изпревари Колумбия като “център на отвличанията” в региона.

Заради отвличанията България вече се третира подобно на страна от Латинска Америка - чужди бизнесмени, които идват у нас или имат дейност в страната, вече наемат консултантски компании, които изчисляват премии за риск. Това заяви пред PRO.BG Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Експертът коментира, че закон за отвличанията би помогнал на полицията да се справи с престъплението. Опитът на други държави като Франция, Италия показвал, че ако има достатъчно тежко наказание за това престъпление, то действа възпиращо за хората, които го организират.

В САЩ например след приемането на подобен закон, който предвижда доживотна присъда за отвличане, процентът на това престъпление рязко е спаднал. Обратният случай е Латинска Америка, където това е индустрия, в каквато заплашва да се превърне и у нас, смята Безлов.
Според експерта има една-две групи, които извършват отвличанията, а самите те се случват през 3-4 месеца. Вероятно това е цикълът, необходим да се набележи жертвата, да се подсигури логистично и извърши подготовката на отвличането. По думите на Безлов, ниската разкриваемост на този вид престъпление идва от това, че от една страна бандите са професионалисти, които имат вътрешна информация от полицията и знаят за проблемите на тези звена на МВР, които отговарят за противодействието. От друга страна, МВР има проблеми в структурите и в случая с Ангел Бончев “видяхме лошото техническото оборудване и лошата организация на полицията”.

Рязко увеличаване на отвличанията у нас заради икономическата криза прогнозира криминалният психолог Бойко Ганчевски. Според него българските похитители копират поведението на подобни банди в Мексико и Колумбия. Ганчевски допълни, че знанията и уменията на похитителите са получени не другаде, а в специализираните полицейски училища у нас. Наблюденията на специалистите, работещи по отвличанията у нас, сочат, че похитителите трябва да бъдат търсени сред три групи от хора, смята Бойко Ганчевски. “Те трябва да се търсят в кръга от лица с такива терористични нагласи, които се идентифицират със самата група и искат много бърза печалба, без да имат съчувствие към жертвата. Трябва да се търсят в контингента от лица, които са били осъдени за користни престъпления или за престъпления, свързани с голяма жестокост”,  заяви той. “Трябва незабавно да се обърнем към банката за психичноболни. Това са лица, които са социопати”, твърди още Ганчевски.

Според криминалния психолог България няма да се превърне в Мексико, където годишно се отвличат хиляди хора, но родните бандити копирали именно похватите на похитителите в латиноамериканската страна. Бойко Ганчевски смята, че наказанията за подобен род престъпления трябва да станат жестоки, и посочи като успешен пример Италия, където след промяната на закона отвличанията са намалели до минимум.

МВР продължава да работи по случая с отвлечения Румен Гунински, син на общински съветник от Правец. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов преди началото на заседанието на правителството. Цветанов обаче отказа да даде повече информация по случая. Относно обмисляния законопроект за отвличанията Цветанов уточни, че в момента се събират наличните добри европейски практики с подобно законодателство. “В рамките на седмица ще имаме някаква визия около анализа, който ще направим на добрите практики в Европейския съюз. Обърнали сме се и към САЩ чрез полицейски представител. Всичко, което ни предоставят в подобно законодателство, ще го анализираме и на базата на нашите възможности ще предложим един законопроект”, обясни още той.

ИЗТИЧАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ от МВР

Официално не са постъпвали данни за изтичане на информация от МВР, но има такива подозрения. Това заяви градският прокурор на София Николай Кокинов в коментар за поредното отвличане, при което бе похитен 20-годишният студент Румен Гунински. Кокинов призова, ако някой разполага с данни, че има изтичане на информация към групите, занимаващи се с отвличания, да бъде така добър и да информира прокуратурата. В подкрепа на думите му се изказа и говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова: “Ако някой знае имената на прокурори или служители от системата на МВР, подпомагащи отвличанията, да дойде и да ни ги съобщи”. Кожухарова бе категорична, че разкриваемостта на подобен тип престъпления основно е в ръцете на МВР. “Ние разчитаме на тях, защото имат достатъчно обучени хора, които ползват оперативни способи, с каквито не разполага прокуратурата”, посочи Кожухарова.
На този етап не е постъпила официална информация похитителите да са се свързали с близки на Румен Гунински или с неговия баща. “Аз няма да коментирам дали са осъществили връзка, защото и похитителите гледат телевизия и следят медиите. Препоръчвам на близките да държат връзка с прокуратурата и МВР”, посочи Кокинов.

Киро Киров към бащата:    По-добре си платете

Реално от държавата помощ не може да се получи по отношение на отвличанията и единственият начин проблемът да се реши е да се плаща. Това каза бизнесменът Киро Киров по Нова телевизия. Киров, който неотдавна бе похитен и впоследствие освободен срещу платен откуп, посъветва Румен Гунински също да плати, за да освободи сина си. По думите на бизнесмена - така само може да бъде спасено момчето. “Вероятно щяха да ме убият, ако не бяхме платили откупа. На сина ми са казали, че трябва да се плати. Тогава е искал информация дали съм жив. Първия път изпратиха гривната ми, после ме снимаха, най-накрая се обадих и по телефона”, спомня си собственото похищение Киров. “Похитителите ми даваха да се разбере, че разполагат с информация и твърде вероятно са свързани с полицията. Има вероятност те да знаят какво се случва на високите етажи на властта, тъй като ми казаха да внимавам какво говоря, защото всичко ще разберат”, каза Киров.

Той отказа да коментира вероятността да има списък на бизнесмените, които предстои да бъдат похитени, заради това, че са им били раздадени пари непосредствено след промените. “Информация за това, какъв бизнес имат хората и колко получават, е много лесно да се получи у нас”, поясни той. “Моите похитители бяха професионалисти. Отнасяха се хуманно с мен, само един път ме биха. Не успях да видя никого, защото влизаха с маски и казваха: “Влизам, сложи си качулката”, спомня си отвличането той. През цялото време ме притискаха към пода, стресът беше толкова силен, че няма как да се ориентираш, обяснява бизнесменът. Киро Киров, чиято фирма е официален дистрибутор на над 80 водещи производители на тежки машини и инструменти, бе отвлечен на 27 март, докато паркираше джипа си пред къщата си в Банкя. Той бе освободен на 18-ия ден след отвличането и на 3-ия ден след плащането на откупа. Синът му Иван Киров е платил за баща си откуп в размер на над 500 хиляди евро, като ги оставил в сак на мост над магистрала “Тракия”.

Вене Сотиров бил мъртъв

Възможно е отвличането на столичния бизнесмен Вене Сотиров да е завършило с фатален край. Такава хипотеза изказа криминалният журналист Слави Ангелов в ефира на Би Ти Ви. По думите му, зад отвличането на Киро Киров и Ангел Бончев стои съвсем различна група от тази, която е похитила Сотиров. По мнение на журналиста именно тя е организирала и нападението на сина на Румен Гунински. Хипотезата за възможния фатален край за Сотиров Ангелов обясни с влошеното му здравословно състояние. Припомняме, след като бизнесменът беше отвлечен, дъщеря му Ирина се обърна към похитителите в отворено писмо, като обясни, че семейството є не е заможно, а баща є е тежко болен, страда от диабет и високо кръвно. Вене Сотиров беше отвлечен на 17 април тази година. 64-годишният бизнесмен участва като съдружник в няколко фирми. Има и бизнес с хранителни продукти и с машини. Ангелов коментира още, че според него зад всички отвличания има някакъв “заден фон”, в който се целят похитителите. В случая с Ангел Бончев това е било Гриша Ганчев, а в настоящото отвличане - Валентин Златев. Той обясни, че групите, организирали отвличанията, разчитат именно на този тип богати личности, за които се предполага, че могат да дадат исканите суми за откуп. Това означава, че зад тези групи стоят различни поръчители, най-вероятно престъпни босове от подземния свят, заяви той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?