2374

Отново успех: Българчета спечелиха 4 медала на престижна олимпиада по информатика

Четирима български ученици спечелиха два сребърни и два бронзови медала от най-престижната международна олимпиада по информатика, която се проведе в в Индонезия от 7 до 15 август, съобщи МОН. Българите се конкурираха с над 350 участници от 88 държави.          
 
Сребърни отличия завоюваха Атанас Димитров от XI клас в Софийската математическа гимназия (СМГ) и 10-класникът Деян Хаджи-Манич от Математическа гимназия във Варна. Дванадесетокласниците Мартин Копчев от Природоматематическа гимназия в Габрово и Андон Тодоров от СМГ взеха бронзови медали.

Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Добрин Башев, студент в Техническия университет в Делфт, Нидерландия.

Българският тим е участвал в двудневно състезание. В него всеки участник е трябвало индивидуално да реши три алгоритмични задачи в рамките на пет часа. За Атанас и Деян това е първа олимпиада, а Андон и Мартин се явяват съответно за трети и пети път.

Историята на състезанието започва през 1989 г., когато България става организатор и домакин на първата Международна олимпиада по информатика. Страната ни е една от малкото, участвали във всички издания.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

15.08.2022 | 15:40

БРАВО на БГ УЧЕНИЦИ

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?