4020

Отново пред урните: Частични местни избори в Хасково и няколко села в Пернишко и Сухиндол

Частични местни избори ще се проведат на няколко места у нас днес.

Близо 250 полицаи ще следят за реда и нормалното протичане на вота на изборите за нов Общински съвет в Хасково, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР в южния областен център. До извънредни избори се стигна, след като съдът касира вота за представителите в органа на местното самоуправление от 29 октомври 2023 г. 

До приключването на изборите днес, 23 юни, на публични места и в районите на изборните секции ще има засилено полицейско присъствие и мобилни екипи. Създадена е организация за незабавно реагиране и проверка на постъпващите сигнали за нарушения на изборния процес и обществения ред, уверяват от ОДМВР.

Жителите на най-голямото село в община Сухиндол днес ще си избират кмет. Частичните местни изори в село Бяла река са само с един кандидат. 
До частичните кметски изори в сухиндолското село Бяла река се стигна след като избраната през есента на миналата година кметица Мадлена Русанова от БСП се пенсионира и по семейни причини подаде оставката си на 10 април тази година.

Бяла река е единственото кметство в община Сухиндол, където хората имат право пряко да си избират кмет на населено място. За изборите в неделя кандидатът е само един. Емилия Димитрова е издигната от инициативен комитет.

Избирателната секция в Бяла река е подготвена за изборите, хартиените  бюлетини са доставени, посочиха от община Сухиндол. За да бъде избран кмет, въпреки че кандидатът е един, той трябва да е събрал 50 % плюс един глас от действителните бюлетини.

Частични местни избори предстоят в четири села на територията на област Перник.

Сред тях са Студена, Люлин, Богданов дол и Прибой, съобщиха от Общинските избирателни комисии в Перник и Радомир. 

До частичния вот в населените места се стигна, след като бяха прекратени предсрочно пълномощията на новоизбраните им кметове.

В три от тях - Студена, Богданов дол и Прибой, победителите на местния вот миналата година не спазиха законовото изискване в едномесечен срок от полагането на клетва да прекратят участието си в търговски дружества. Оставка по лични причини подаде кметът на пернишкото село Люлин.  

За кметския пост в две от селата - Студена и Люлин, кандидатът е само един. В другите две населени места ще се съревновават по двама претенденти.  

Студена ще е и единственото село, където ще се гласува в общо две секции. На останалите три места ще има само по една избирателна комисия.

Избори се провеждат още в Рельово, Панагюрище, Крета, Борован, Лиляче, и още няколко малки населени места

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?