2374

Откриха парчета от руски дрон на български плаж

Парчета от руски дрон бяха намерени край бреговете на Иракли. Частите от летателния апарат са открити случайно от разхождащи се в района. На тях има надпис на руски, който гласи – „Не пипай“, съобщи bTV.

Според експерти течението може да е изхвърлило бойната безпилотна машина на българския бряг.

„Имаше морска пяна отвътре. Изхвърлена е само олекотената част. Вероятно твърдата е потънала или морето я е избутало на друг плаж“, казват експерти.

Освен това става ясно и какъв е дронът. Оръжейният специалист Руслан Иванов обясни, че останките от опашната част са на безпилотен летателен апарат, произвеждан в Русия от 2010 г.

„Той е правен в уралски завод по израелски лиценз. Той представлява копие на израелски дрон. Класът му е малък към среден - нещо като турския „Байрактар“, каза Иванов.

Предназначението на машината е ударно-разузнавателна.

„Всъщност руснаците отначало усвоиха израелската технология като разузнавателни дронове. След това я ъпгрейднаха и вече разполагат с изделия, които може да носят ракети и баражиращи снаряди. Така че много специалисти даже вече наричат войната в Украйна война на дронове. Успехът на бойното поле зависи в голяма степен от успеха на контрабатарейната борба на артилерийските системи“, обясни още експертът.
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?