4232

Откриха ешерихия коли във водата край Кранево

От здравната инспекция посочват още, че ще бъде осъществен учестен мониторинг на "ешерихия коли“ и "чревни ентерококи“ в района на аварията

 

В района на аварията на колектора за пречистени води на плаж "Кранево - Централен" се установява наличие на "чревни ентерококи“ и "ешерихия коли“, като резултатите вероятно са повлияни от възникналата аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от Пречиствателна станция за отпадни води "Албена“. Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане здравните инспектори препоръчват да се ограничава къпането в района на аварията.

"Днес е извършено ново пробовземане, като на 25 юни 2024 г. предстои също да бъде извършено пробовземане по планирания за сезона за къпане график", съобщават от РЗИ - Добрич.

РЗИ предупреди за замърсяване на морската вода край Албена

Пробите на морската вода, взети от експертите от Регионална здравна инспекция - Добрич от водите на плажове "Албена" и "Кранево - Юг" отговарят на здравните изисквания по показатели и водата може да се ползва за къпане.

От здравната инспекция посочват още, че ще бъде осъществен учестен мониторинг на "ешерихия коли“ и "чревни ентерококи“ в района на аварията с цел проследяване на показателите и установяване на състоянието на водите за къпане в района до тяхното подобряване в съответствие с изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане, като своевременно ще информира обществеността за установените резултати. 

През вчерашния ден служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров заедно с директора на Басейнова дирекция "Черноморски район" Явор Димитров и експерти от Регионална инспекция на околната среда и водите - Варна също направиха проби за качеството на водата, като резултатите се очакват до дни. Министър Димитров подчерта, че аварията е на колектор, отвеждащ пречистена вода в морето.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?