965

Отиде си прочут историк, проучвал смъртта на цар Борис III

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с прискърбие съобщава, че на 9 януари почина проф. д-р Дончо Атанасов Даскалов (роден на 7 октомври 1928 г.), известен български историк и дългогодишен преподавател в Историческия факултет на университета, с изследвания по история на България след Освобождението до средата на 20-и век.

Опелото ще се състои в храма "Св. София", на 13 януари, от 12:00 часа.

Проф. Дончо Даскалов е автор на редица научни трудове, засягащи въпросите на левите политически организации и течения в българския обществен живот. Голям е приносът на проф. Даскалов в изясняване на влиянието и ролята на анархизма, на монарха Борис III, на руската белогвардейска емиграция в България и на други теми. Неговите публикации по темите за "Анархизмът в България" /1995/, "Политически убийства в новата история на България" /1999/, "Цар Борис III. Познатият и непознатият", /2001/ предизвикаха широк научен отзвук. За своите значими научни приноси проф. Даскалов е награден с ордена "Кирил и Методий" - първа степен, както и с други високи държавни отличия.

"Със смъртта на проф. Дончо Даскалов Софийският университет губи високо ценен учен, преподавател и общественик. Поклон пред светлата му памет!", се казва в съболезнованието от от академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?