49

Отиде си известен български актьор

Актьорът Доси Досев, една от емблемите на бохемския Созопол, е починал. Доайенът от филмовия екран и сцената ни напусна на 88-годишна възраст, съобщи БНР. Тъжната вест дойде от Христо Бардуков, главен експерт "Спорт, демографски и етнически въпроси" в Община Созопол:

"Созопол и България осиротяха! Напусна ни един велик актьор, добър приятел и голям Човек! Връзките и контактите, които имаше, винаги ги използваше в помощ на хората от града. Той беше влюбен в Созопол и в младите хора. Беше един посланик на щастието и доброто!

Доси Досев е починал след обостряне на язва, от която е страдал дълги години. Актьорът и Бардуков са съседи в стария град, видели се само преди дни, а непринуденият разговор се въртял около виното, веяния паламуд и хубавите неща в живота.

Поклонението пред актьора ще е в Созопол.

Доси Досев е роден София на 12 април 1934 г., завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955 г. Играе в бургаския театър в славния период, когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори между 1957 и 1961 г. 

След 3 сезона и роли, които са завоевание в творческата му биография, напуска след разпадането на групата. Част е от състава на Народен театър за младежта София (1961 - 1965) и Театър "София", на чиято сцена играе над 4 десетилетия.

Снимал се е в близо 70 филма. Сред тях са "Привързаният балон", "Гибелта на Александър Велики", "Мъже в командировка", "Иван Кондарев", "Масово чудо", "Вик за помощ", "Версенжеторикс", "Пансион за кучета", "Подгряване на вчерашния обед", "Принцът и просякът".

Самият той винаги е казвал, че се чувства повече гражданин на Созопол и Бургас, отколкото на София. Носител е на наградата "Златен век - огърлие" и грамота от 2019 година.

 

Министър Боил Банов награждава Досьо Досев / Снимка: BulFoto

 

"Един голям артист, човек, бохeм, неразривно свързан с Театър "София" пое по пътя към звездите.

Доска, светъл ти път!", написа в своя профил във Фейсбук актрисата Милена Живкова.  

Поклон пред паметта му!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Читател

Читател

21.09.2022 | 08:22

Поклон пред паметта му! "Марица", поне да бяхте изписали правилно името му.

Отговори
3 0
Gergana Deleva

Gergana Deleva

20.09.2022 | 14:40

Poklon!

Отговори
5 1
Gergana Deleva

Gergana Deleva

20.09.2022 | 14:40

Poklon!

Отговори
7 0
сем

сем

19.09.2022 | 18:21

Поклон! Ще го помним с добро!!!!

Отговори
21 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?