44

Отец Йоан: Господ нямаше длъжност към смъртта, направи го от любов към нас

Господ нямаше длъжност към смъртта, но неговата любов към човеците го задължи да стори тази своя жертва – да ни изкупи от смъртта. Това каза отец Йоан Велики.

На Разпети петък България скърби за Божия син, пожертвал себе си заради човешките грехове. Миряните минават под Светата плащаница в израз на преклонение.

В столичния храм „Света Параскева" вече прииждат миряни, които са дошли за сутрешното богослужение. По думите на отец Йоан петък е денят, в който се служат последованието на Царските часове и вечернята, в която се изнася плащаницата, предава bTV.

„Днес хората минават да се поклонят пред изобразения на плащаницата вече мъртъв наш Господ Исус Христос. Символично се съпогребват с него за злото и греха", обясни отец Йоан.

„Господ нямаше длъжност към смъртта, но неговата любов към човеците го задължи да стори тази своя жертва – да ни изкупи от смъртта. Това е цената за радостта на Възкресението. Той ни освободи от проклятието на смъртта със своята смърт", каза още той.

Отец Йоан призова хората да се върнат в себе си и да се замислят. Ясно да си отговорят на въпроса какво в този свят всъщност си заслужава.

„Богослужението днес не е само историческо преживяване на събитията, а истинско преживяване на онова, което се е случило – болката, страданието, ужасът от смъртта, приети от този, който има власт на живота и победи смъртта", подчерта отецът.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?