46

Отец Никанор случайно открил мощите на братя Кирил и Методий

Български монах на име Никанор случайно открил мощите на светите братя Кирил и Методий в Света гора. Когато се е покланял на различни мощи той случайно попада на тази светиня. Веднага се ражда идеята да бъдат донесени за поклонение от българския народ и за прослава на светите братя. 

България е правила няколко опита да бъдат измолени мощи на светите братя от Ватикана, но винаги е намирана причина това да бъде отказано. Сега те пристигат с разрешението на вселенския патриарх Вартоломей по покана на патриарх Неофит. Знае се, че тялото на свети Кирил е в църквата „Сан Клементе“ в Рим, а няма никакви данни къде е погребан брат му Методий. 

Мощехранителницата с част от ръката на Свети Кирил и ребра от Свети Методий, както и частица от Светия кръст са предадени на Света гора от Ватикана преди 40 години. Днес те ще бъдат пренесени с литийно шествия в храма „Света Неделя“. Те ще бъдат покази за празника 24 май.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Ех, Никаноре, Никаноре, НИКАК ти нямам вяра някакси...

Ех, Никаноре, Никаноре, НИКАК ти нямам вяра някакси...

23.05.2022 | 19:40

Много те разбирам, ясна ми е проблематиката ти, ала все някакси ХИЧ НЕ ВЯРВАМ на таквизи поръчкови МОЩИпоклонения / алъшвериши, та . . . без мен

Отговори
1 0
БАЛТАЗАР КОСА

БАЛТАЗАР КОСА

23.05.2022 | 17:38

КИРИЛ Е ПОГРЕБАН В РИМ,КАКТО ЗНАЕТЕ,А ГРОБЪТ НА МЕТОДИЙ Е НЕИЗВЕСТЕН... ОТТУК НАТАТЪК ВСЕКИ ДА СЕ ПРАВИ ИЗВОДИ КАКВИТО НАМЕРИ ЗА ДОБРЕ...

Отговори
3 0
търга'шески ПАЛЯ'ЧОвщини по Празника =за БУ'ДАЛИ

търга'шески ПАЛЯ'ЧОвщини по Празника =за БУ'ДАЛИ

23.05.2022 | 19:17

Както оперетното донасяне в Пловдив от мутро'полит'ик Миколай-Герголюб БАРЕ'ТОВ заедно с пожаро'гасителя генерал'исимус БоБоТРИ на (кис-кис) СВЕТИЯ КРЪСТ! Даже по Главната някои минувачи се поспряка да им видят сеирчето подхилквайки се . . .

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?