46

Отдаваме почит на загиналите медици

Датата 15 август е обявена за Ден на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Традиционно с едноминутно мълчание и включени сирени и клаксони на линейките здравните работници в болниците в страната отдават почит към загиналите си колеги. Целта на  придаването на гласност на този ден е да се напомни на обществото за човеколюбието и всеотдайността на  лекарите и сестрите, готови да отдадат здравето и дори живота си за своите пациенти.

 Датата 15 август не е избрана случайно. На нея през 1963 г. от тежко изгаряне, след като е спасявал хора от горящ автобус, умира един от най-големите български лекари д-р Стефан Черкезов. Младият лекар на село Стрелец, Великотърновско, храбро и самопожертвувателно извежда и спасява десетки пътници. Той е единствената жертва на този инцидент - умира на следващия ден от получените тежки изгаряния.

Известни са имената на над 100 български лекари и медицински сестри, загинали поради преумора и напрежение по време на извършвани операции или тежко нощно дежурство, както и след заразяване от техни пациенти и при пътноранспортни произшествия с линейки. При спасяване на хора са загивали също и полицаи, огнеборци, минни спасители.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Почитания,поклон

Почитания,поклон

15.08.2022 | 09:09

И благодарност за всички тях!Тяхното е призвание и саможертва.

Отговори
3 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

15.08.2022 | 09:02

ПОКЛОН

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?