4020

Отбелязваме 186 години от рождението на Апостола

186-годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония пред най-големия паметник на Апостола и с гражданско поклонение пред монумента му в двора на Къкринското ханче.

Гражданското поклонение в двора на Къкринското ханче, където Левски е заловен, ще започне в 10.00 ч. Пред паметника на Апостола там ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 17.30 ч.в ловешкия храм „Успение Богородично“ в кв. „Вароша“ ще бъде отслужена панихида за Апостола. От 18.00 часа започва възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в Ловеч, който е най-големия монумент на Апостола и се издига на стария квартал „Вароша“, където Левски основава първия революционен комитет.

От 19.00 ч .на откритата сцена на пл. „Т. Кирков“ в кв. „Вароша“ ще започне концерт на българската акустична група „Точка БГ“.

Вечерта президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 186 години от рождението на Васил Левски в Карлово, където тържествената програма ще започне в 21 часа на централния площад в града. Там той като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия, ще произнесе слово и отдаде почит пред паметника на Апостола на свободата.

Рождената дата на Апостола - 18 юли е и Ден на единственото селище у нас, което носи неговото име - град Левски. С поклонение пред паметника на великия българин - граждани и институции ще изразят своята почит и признателност към делото му  днес

Преди 78 години Левски е обявен за град, но името Левски на селището избират преди повече от век родолюбиви предшественици.

Днес е и кулминацията от празничната програма в Общината. В 10.30 ч. на централния площад молитва за здраве ще отслужи Негово високо преосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. Ръководството на общината и жители на Левски ще се поклонят пред паметника на Левски и ще поднесат венци и цветя.

Празничната вечер включва заря проверка и концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на България.

В областния град Плевен 186-ата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола в центъра на града.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
ЛЕВСКИ СЕГА Е ФЕН НА

ЛЕВСКИ СЕГА Е ФЕН НА

18.07.2023 | 12:41

ОСМАН БОГ :)

Отговори
0 0
НЕДЕЙТЕ ДА СЕ ХАБИТЕ ПСЕТА!

НЕДЕЙТЕ ДА СЕ ХАБИТЕ ПСЕТА!

18.07.2023 | 12:40

ЛЕВСКИ ВИ МРАЗИ! ИСКРЕННО И ОТ ДУША :)

Отговори
0 0
Кой и кога реши,

Кой и кога реши,

18.07.2023 | 09:14

че точно на тази дата е роден Апостолът, като даже годината на раждането му не е сигурна, но дата се знае, нали. Малоумщини, майни.

Отговори
1 0
Ще се обърне в гроба

Ще се обърне в гроба

18.07.2023 | 08:13

Като разбере какви продажници ни управляват и какъв овчи прост продажен колонизиран народ са повечето живеещи в колонията Булгаристан

Отговори
1 0
Много ми е любопитно да проследя

Много ми е любопитно да проследя

18.07.2023 | 08:25

ДНЕС публичните изяви на копейкин. Какви ще бъдат речите и словата му. И дали изобщо ще има публична проява. По повод Левски имам в предвид. "Новоизлюпеният варненски патриот" по спомени мълча на 2 юни... Вероятно и днес също ще мълчи. Ще изчакам края на деня и тогава пак ще се запитам "защо един български напорист патриот" мълчи като ням на датите, които са дали най-гордите революционери на българите. Народ без Левски е като тъмна нощ БЕЗ Луна! Поклон пред паметта на най-светлата личност в българската история и пред майката, дала живот на този велик българин!

Отговори
0 0
в допълнение

в допълнение

18.07.2023 | 12:10

А, къде забряваш тейко му, Иван Кунчев Иванов от село Отец Паисиево? Без него, нямаше да има Левски.

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?