4232

От вторник: Мощни гръмотевици и градушки, ето кога да очакваме обрат

От вторник нататък започва нов гръмотевичен период с висок риск от градушки

В следващите 2 седмици времето ще продължи да следва обичайния си пролетен ритъм с валежи, все по-често с гръмотевични процеси. 

Гергьовден ще е тих и слънчев с дневни температури до 26-27 градуса в Дунавската равнина. По планините на Западна България и около тях следобед ще превали с гръмотевици. На изолирани места ще има условия за локални бури с градушка.

От вторник нататък започва нов гръмотевичен период с висок риск от градушки. През деня кратки валежи ще има в западните райони, докато в Централна и Източна България ще остане слънчево. Температурите ще достигнат до 28 градуса в Северна България.

В сряда гръмотевична облачност ще се образува на много места в страната. В четвъртък и петък валежите ще продължат, като за трите дни в отделни точки на Западна и Централна България ще се акумулират валежи до 60-70 литра на квадратен метър. Преовлажняването на земята е предпоставка за повишаване на речните нива, а в планинските райони - за активиране на свлачищни процеси. Ще се понижат и дневните температури – най-прохладно ще е четвъртък-петък с преобладаващи температури между 13 и 18 градуса. През почивните дни времето ще се успокои – валежите ще са на малко места, а температурите ще тръгнат нагоре.

В дните преди средата на месеца времето ще остане неустойчиво с локални гръмотевични валежи. От 15 май нататък първоначалните прогнози сочат по-стабилен слънчев период с по-малко смущения, който ще обхване дните поне до 20 май. Има изгледи тогава да се реализират и най-високите майки температури – до около 35 градуса. При такъв сценарий обаче всяко смущение ще създава висок риск от мощни гръмотевични бури с градушка, пише dariknews.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?