3906

От куриоз до страшно неудобство: Голям проблем с новите лични карти

Ситуацията със сигурност е много неудобна за всички българи по различните краища на страната и до голяма степен ще ни върне към старата система за смяна на документи за самоличност

 

До куриозна и доста неудобна ситуация се стигна още в първия месец след старта на издаването на новите лични карти с биометрични данни.

Модерната услуга стартира на 17 юни, като с тържествена церемония първи от нея се възползва вътрешният министър Калин Стоянов. Макар тогава той да коментира, че смяната на документа не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от нея най-вече при изтекла валидност или изгубване, унищожение и повреждане, интересът към замяната се оказа сериозен.

Само до обяд в първия ден от старта й, през центъра за обслужване бяха преминали над 350 души, заявили нови лични документи. Около три седмици по-късно обаче, се оказва, че за да се възползваш от въпросната услуга, но с експресен срок, е нужно... да получиш готовата лична карта само в София.

 Тоест, ако например, живееш в Бургас и си притиснат от времето и искаш това да се случи в рамките на 8 часа, можеш да пуснеш заявление в областната дирекция на МВР по местоживеене, но за да я вземеш, се налага да пътуваш до центъра за административно обслужване в столицата. Обстоятелства, свързани с пътувания с автомобил, самолет и допълнителни разходи.

Ситуацията със сигурност е много неудобна за всички българи по различните краища на страната и до голяма степен ще ни върне към старата система за смяна на документи за самоличност, когато през летните месеци гледка на струпали се опашки пред гишетата на МВР бе обичайно явление.

Иначе още в самото начало на стартирането на услугата, стана ясно и, че основното, заради което новите лични карти бяха въведени - а именно удостоверението за електронна идентификация в тях (квалифициран електронен подпис), тепърва ще се въвежда. Така към момента, основното и най-съществено облекчение за хората на практика липсва.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?