От КАТ пак дебнат за колани

Масови проверки за поставянето на обезопасителни колани от шофьорите и пътниците в автомобилите започват от КАТ "Пътна полиция". До 11 ноември ще се провежда акция "Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!"

От КАТ предупреждават шофьорите, че законът не прави разлика между коланите на предните и задните седалки. За това катаджиите ще бъдат безкомпромисни, ако ви засекат, че вие или ваш спътник в автомобила не си е поставил колана.

При засечено нарушение глоба ще се налага както водача, така и пътника. Санкцията ще е 50 лева, като на шофьора ще се отнемат и точки. Ако в автомобила пътува дете, чиито килограми не позволяват използването на колан, то трябва да бъде в обезопасително столче или седалка. В противен случай ще бъде глобен родителят на детето, който не се е погрижил за безопасността му.

Това е поредната подобна акция за поставянето на обезопасителни колани. В средата на септември от "Пътна полиция" също правиха масови проверки дали се спазва задължителното поставяне на колани от всички в превозното средство, независимо от мястото, на което са седнали.

Засиленият контрол по пътищата е част от обща операция във всички държави от Европейския съюз. В ЕС законът изисква задължително ползване на обезопасителните колани от водачите и пътниците, на всички седалки, дори и при кратки пътувания. В България използването на предпазни колани на задните седалки е скандално ниско - 0%. В ЕС процентът на ползваемост на коланите на задните седалки е поне 70%, обясниха от полицията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
полицай

полицай

22.10.2009 | 15:28

В ЕС процентът на ползваемост на коланите на задните седалки е поне 70%, обясниха от полицията. СТИГА СТЕЗИ ТЪПИ ПРИМЕРИ А КУЛТУРАТА НА ПОЛИЦАЯ В ЕС ,А НИЕ НАЛИ СМЕ В ЕС

Отговори
0 0
ЛУД

ЛУД

22.10.2009 | 15:22

Снимка на Евгени Цветков От КАТ пак дебнат за колани защо не хващат автохулиганите ,ами пак .ще отчитат неефектифна дейност ха ха хаааааа кого ще дебнат ,случайно сгрешил културен водач наМПС

Отговори
0 0
normalen

normalen

22.10.2009 | 15:17

всичко мара втаса само косата си не среса, много ни бива в простотиите нека си направим първо нормална държавата и тогава да се преструваме ,че много мислим за ближния , атова е поредното ограбване на бедния българин. жалка държава

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?