71

От 4 до 30 градуса през април, силни ветрове, дъжд и слънце

Валежите през целия месец ще са над нормата, но изненадващо в последната седмица от месеца градусите ще скочат до 30. Такава прогноза за времето през април направи дежурният синоптик ТВ-МЕТ Петър Янков, цитиран от "Труд".

"Април се характеризира с големи температурни амплитуди – както при денонощните така и в месечните екстремуми.

Средните максимални температури за месеца са между 15 и 20 градуса, а средните минимални - между 4 и 9 градуса. Сухите периоди за месеца са между 1 и 3 април, 14 и 17 април; валежните периоди: 4-13; 18-29 април. Нормата за валежите в равнинната част на страната е от 35 до 70 литра, в планинските райони до 100, 120 литра на кв. м.

По думите му този април в западните и в северните райони се очаква да бъде с валежи над средните за месеца и около валежните норми в Източна България. Очакваните средни максимални температури ще бъдат над климатичните норми в Южна и в Източна България и около нормите в западната половина от страната.

Първата десетдневка ще се характеризира с динамична време и чести валежи. Месецът ще започне със сравнително топло време с максимални температури от 18 до 23 градуса.

През първата десетдневка времето ще бъде ветровито и дъждовно. По-съществени дъждове - от 1 до 3 април - в западните и северни части от страната, а в периода 4,5 април в крайните южни райони и по Черноморското ни крайбрежие.

На 7 и 8 април се очакват валежи в цялата страна, с понижение на температурите – в населените места от 10 до 15 градуса. Силен южен вятър се очаква на 2, 3 април и на 7 април. От 4 до 9 април в планините ще превалява мокър сняг.

През втората десетдневка от 12 до 16 времето ще се стабилизира и температурите ще се повишат. В традиционно най-топлите южни места до 27, 28 градуса. Нови валежи със захлаждане се очакват от 17 до 18.

През трета десетдневка периодите с по-съществени валежи са - от 21 до 23 и от 25 до 26. На 25 април от север ще се спуска по-хладен и влажен въздух с валежи и и чувствително захлаждане. В края на месеца от 27 до 30 април чувствително ще се повишат температурите, в южните райони до 30, 31 градуса.

На Великденските празници се очаква временно повишаване на геомагнитната активност на 16 и 18 април. 

За любителите на снежните спортове - обикновено в по-високо разположените писти условия за ски има до към 12 април.

За април народната метеорология гласи: Когато има слана през април и е студено, годината не ще да е плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е плодородна. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Април като Лили иванова

Април като Лили иванова

05.04.2023 | 13:21

Лъжлив.... кой набор си ма лельо, нямаш ли лична карта, еее един с ра, порен, ми напрай проблем с таз лична карта....!

Отговори
1 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?