44

От 2000 до 12 000 евро на калпак вземат трафикантите на хора през браздата

От 2000 до 7000 евро на човек вземат трафикантите на хора от двете страни на турската и българската граница. Случвало се е обаче мизата да стига и до 12 000 евро на калпак. Това коментираха източници на „Марица”.

По-големите суми се искат от турските каналджии. Пазарлъците ставали още в азиатската част на южната ни съседка. Тамошните каналджии имали връзка с българските. Нашите взимали процент от турските трафиканти, но не било изключено да си поискат отгоре, след като нелегалните мигранти преминат на българска територия. Имало и случаи, въпреки плащането, влезлите незаконно чужденци да бъдат зарязвани от водачите си.

Незаконното пресичане на българската граница става в различни варианти. Най-безопасният, според трафикантите, и досега е не да се лази под или да се прескача телената ограда, а да се върви през т.нар. "зелена граница". Тогава групите с мигранти влизат от Турция в Гърция, след което преминават на наша територия. 

Вариант е и скриване на нелегални мигранти в тирове. Ако са един-двама, те се вмъкват под ремаркетата преди пунктовете на турско-българската граница. Качват се и върху покривите на камионите и в някои от случаите шофьорите не знаят за станалото. Други групи се товарят в ремаркетата на тировете.

"Каналджиите действат изключително професионално. Няколко часа преди да преминат границата, някои от тях ползват за оглед дори дрон", коментираха информирани. Всеки от трафикантите има точно определена функция. В зависимост от броя на групата поне двама каналджии отговаряли за превеждането. Други давали отцепление, а останалите били шофьори. Поддържали помежду си връзка и с радиостанции.

За влизане в страната ни се използват и лодки. Така през декември 2015 г. трафиканти форсираха река Марица край Свиленград със 115 нелегални мигранти от Ирак, припомниха гранични полицаи. Тогава в импровизирания десант имаше 58 деца, 33 жени и 24 мъже. Те бяха заловени, когато вече слезли от лодките и се качвали в тир между с. Чернодъб и свиленградския кв. "Гарата". Информирани обясниха, че групата била прекарана с 5 гумени лодки на 4 курса. Трафикантите били турци, но превели нелегалните през Гърция, докато се стелела мъгла. Наблюдателни граничари от южната ни съседка обаче предали какво се случва на българските си колеги.

През февруари същата година шестима сирийци се разбиха с дървена лодка на остров до Свиленград, след като влязоха с нея от Турция в България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?