4020

От 1 юли токът поскъпва с около 6 лв. за домакинство

От 1 юли токът ще поскъпне с около 7%. Правителството реши за увеличаване на дневната тарифа с 5% и отпадане на нощната. Това означава около 5-6 лева по-високи сметки на домакинство", заяви енергийният експерт и бивш зам.-енергиен министър Явор Куюмджиев пред NOVA NEWS.

По думите му либерализацията на пазара не може да бъде отменена, защото сме закъснели с нея десет години. „Няма кой да стои и да ни чака. Ако я отменим, ни чака наказателна процедура", предупреди той.

Куюмджиев изтъкна, че цената на пазара на ток ще е различна в отделните региони на страната. „Ако на 1 юли цената на свободния пазар е по-висока от тази на регулирания, ще се получи дупка в приходите на ЕРП-тата, която някой трябва да запуши. По закон компенсациите трябва да дойдат от Фонд „Сигурност на електроенергийната система", каза бившият зам.-енергиен министър.

Недостигът в този Фонд е, че той се захранва от сертификати за въглероден двуокис, които ни се полагат като държава. Другият начин, по който се получават пари, е таксата „отговорност към обществото". Тази година цената на квотите падна, производството на ток също се намали, а Фондът има задължение за много плащания, обясни енергийният експерт.

По думите му, ако на 1 юли при либерализацията на цената на тока е по-висока, отнякъде трябва да се намери компенсация за електроразпределителните дружества. „Тогава правителството трябва да реши още по-голямо повишаване на цените на тока", каза Куюмджиев.

Относно развитието на ядрената енергетика той посочи, че има планиран фонд от 400 млрд. евро за подпомагане на държавите, които искат да развиват ядрената енергетика. „Идете в Брюксел, направете едно проектче, да вземем от тези пари и да построим новите блокове на АЕЦ „Козлодуй", обърна се той към управляващите.

Той даде пример с няколко европейски страни, които сега започват да строят или да отворят отново своите ядрени мощности. „Тези 400 млрд. ще стигнат за 10-15 реактора. Ако не се задействаме, може да загубим пари", каза Куюмджиев.

Всяко решение за строеж на нови газопроводи, нефтопроводи, далекопроводи, което повишава свързаността, е добро. За започване на това строителство бяха заделени парите за „Булгартрансгаз", без да има предварително проучване", е мнението му.

Относно преговорите за евентуална ротация в управляващата коалиция той каза, че иска да има стабилно правителство. „Не ми е все едно. Очаквам начело на енергетиката най-сетне да застане човек, който разбира", допълни Явор Куюмждиев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Мильо

Мильо

23.03.2024 | 15:32

Не знам как ги смятат тези 6 лева, но винаги след такива анонси се оказва, че сметката расте не за семейството, а за всеки член на семейството. Живея от доста време извън територията, но такива увеличения на тока няма! Почти всеки месец пристигат разни "брокери", които ти предлагат договори за доставка на ток на по-ниски цени. Но у нас е така, защото всички ЕРП са продадени на чужди фирми и за тези чужденци е важно колко средства ще изнесат към своята страна, а народът български - кучета го яли. Само онази пенсия Ив. Иванов си пее есента, че увеличението няма да е голямо! Срам ме е за тази територия! Всичко е на тезгяха, всичко е за продан. Само да има по-висока комисионна! Срамно! И в същото време не се вижда нито някаква промяна към по-добро, нито ново строителство някакво, но ВСЯКА ГОДИНА това се повтаря! До кога?

Отговори
2 0
Ей сега е моментът да му благодарим лично на Асен Василев за хубавата

Ей сега е моментът да му благодарим лично на Асен Василев за хубавата

23.03.2024 | 14:39

Му бюджетна политика от все сърце-очи в очи,да види колко му е благодарен народът!И идва!

Отговори
1 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?