Остеопорозата покосява 12% от хората в пазарджишко

Коварното заболяване може да се лекува, но ако се открие навреме

Дванадесет процента от населението в областта е застрашено или развива остеопороза, сочат медицинските справки. Пазарджик е един от 15-те града в страната, които ще се включат в отбелязването на 20 октомври - Световният ден за борба с остеопорозата 2009г., съобщиха от Здравната инспекция. За трета поредна година кампанията се провежда със съдействието на Министерството на здравеопазването и се координира от пациентска организация "Жени без остеопороза" в сътрудничество с РИОКОЗ и Центровете по остеопороза в страната.

Една от първите приемни за пациенти с остеопороза в страната се откри в община Пазарджик на 8 октомври миналата година в рамките на Националната програма за ограничаване на остеопорозата на Министерство на здравеопазването. Домакин на приемната в Пазарджик е Медицинският център на ул. "Виделина" 1-А със завеждащ д-р Анжела Вълкова, който работи като Център по остеопороза.

 "Остани висок и високо говори за своите кости" е посланието на Световния ден за борба с опасното заболяване. Тази година с различни прояви в инициативата ще се включат 91 държави. От 191 национални организации  -  членове на Международната фондация по остеопороза IOF, напомнят, че милиони хора по света трябва да обединят усилията си, за да бъде подобрена здравната политика, свързана с остеопорозата. Необходимо е не само да се знае повече за болестта, но и да се говори открито за нерешените проблеми за нейното откриване и лечение. В Европа нетрудоспособността, причинена и дължаща се на остеопороза, е по-голяма от тази на раковите заболявания (с изключение на рака на белите дробове). Въпреки значителния напредък в науката и медицината, реалността е доста тревожна, защото се оказва, че между 12 и 20% от получилите тазобедрена фрактура умират в рамките на година. В същото време 80% от хората с остеопоротични фрактури не са били диагностицирани и лекувани за остеопороза и поради това са податливи към бъдещи фрактури.

БОЛЕСТТА

Остеопорозата е хронично, изтощаващо заболяване, при което масата и качеството на костта се редуцират. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата е наречена  "Тихия крадец". В повечето случаи намалената здравина на костите се дължи на ниско ниво на калций, фосфор и други минерали в състава им. Остеопорозата също така може да придружава заболявания на жлезите с вътрешна секреция или да се дължи на употреба на високи дози на някои лекарства, като например кортикостероидите. Никога не е твърде рано или късно да се вземат мерки срещу остеопорозата, така че всеки трябва да направи необходимото за поддържане на костната система в добро състояние.

ЗА СНИМКАТА: Изследването на костната плътност става, като се потапя петата във ваничка на ултразвуков апарат за около 10 минути. Цената е 10 лв.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?