2374

ОССЕ с доклад за критиките на Румен Радев към предишните управляващи

Критичните изявления на президента Румен Радев и назначения от него служебен кабинет са "разпознаваеми" в предизборната среда.

Това са част от заключенията в междинния доклад на мисията за наблюдение на предсрочния парламентарен вот, изпратена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Наблюдателите посочват, че критиките са насочени към предишното правителство, съобщава БНР.

Според наблюдателите предизборната кампания е "съсредоточена предимно върху разделението между участниците в изборите относно енергийните политики, инфлацията и растящите социалноикономически безпокойства, както и корупцията".

 "Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления относно решенията на предишното правителство", пишат още докладчиците, като отбелязват, че още през първата седмица на кампанията Министерството на икономиката публикува две изявления относно предполагаеми нарушения на двама бивши високопоставени държавни служители, свързани с една от партиите в четворната коалиция.

"Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, свързани с цените на газа и петрола, и случаи на обвинения в корупция", установяват наблюдателите, цитирани от БНР.

По отношение на медийната среда, те подчертават, че предизборната кампания се води основно във Фейсбук и ТикТок, печатните издания работят по-скоро като онлайн медии, а "разследващата журналистика, базираща се на данни, макар и да достига до по-малка аудитория, поддържа плуралистичен, основаващ се на факти дебат, и призовава към политическа отчетност".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?