Осиновен от улицата котарак печели титли от изложби

Осиновен от улицата котарак печели титли от фелиноложки изложби. Това разказа пред репортер на БТА стопанката му Антония Алексова.
Балу е открит на улицата миналото лято от кучето на Антония по време на разходка. Когато го прибрали, бил на не повече от двайсет дни. По нищо не личеше, че ще стане красавецът, който е в момента, той просто се разхубави, не спира да го хвали стопанката му.
Красотата на котарака е оценена от съдии на фелиноложки изложби по цяла Европа. Балу е спечелил сърцата на журита в Сърбия, Румъния, Австрия, Унгария и в България. Котаракът позира гордо пред титлите си, сред които са двадесети в света в клас "домашни любимци". 
Това е първата българска котка, постигнала този резултат, похвали се Антония Алексова. В регионалното състезание е първи. По думите на осиновителката му, Балу спечелва съдиите със стоманените си оттенъци на сивото и дългата си козина. Освен това е с много обичлив характер, игрив е, а и често дава целувки, похвали се още стопанката му.
Балу не е първото осиновено от улицата коте, което Антония и семейството й приютяват. Преди няколко месеца шестнайсетгодишният й син намерил в парка малко коте, което започнало да го следва по пътя до дома. Решили да го приберат и да му намерят дом. Антония е категорична, че животното избира стопанина си. Затова, когато някое коте ги последва, те винаги го приютяват.
Скоро четиримесечният Уили, както са го нарекли, ще бъде изпратен при новото си семейство. Това се случва с повечето котки, които намират на улицата. Първо ги водим при ветеринарите, разказа Антония, защото имаме и други животни вкъщи, които не искаме да разболеем. Следват ваксинации, кастрация, адаптиране към домашна среда и намиране на нов дом и любящи стопани. 
Български котета са осиновени с помощта на Антония и семейството й в различни европейски страни. Макар и по-рядко, намират осиновители и в България.
Освен уличните котки, в дома на Антония се отглеждат над десет породисти представители на породата регдол. Семейството официално се занимава с развъждането им, но никога не се двоумят дали да приберат коте от улицата. 
Всяка котка има свой собствен характер, разказа още тя. Регдолите са много спокойни и това помага на намерените на улицата котета да притежават този по-спокоен и обичлив характер и отивайки в новия си дом, да се адаптират по-лесно. Хората също имат плюсове от това да се грижат за различни видове животни, каза още Антония Алексова. С породистите животни бяхме изградили навици и спокойствие, докато уличните ни тренират и ни държат в кондиция, каза през смях любителката на животните. Разказа, че от всички най-объркан е доберманът Бела, която трудно възприема, че е куче.
Като съвет към хората, които решават да вземат коте от улицата, Антония Алексова казва, че е задължително първо да се посети ветеринар. След това е необходимо много търпение, за да свикне животното с новата среда. То не трябва да се държи в изолация, а да бъде сред новото си семейство още от първия ден, допълни Антония.

http://www.bta.bg

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?