Орязаха бонусите за млади семейства

Симеон Дянков продаде проектобюджета на Цачева

Да бъде премахнато от 1 януари 2010 г. данъчното облекчение за млади семейства, което се изразява в намаляване на основата за облагане на ипотечни кредити с направените през годината лихвени плащания при определени условия. Това гласува на първо четене парламентът. Облекчението ще се ползва само веднъж - в началото на другата година при подаване на данъчни декларации за доходите от настоящата година. Това е част от измененията в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Законопроектът предвижда да се въведе минимален срок от три години за притежаване на имот като условие да не се облага доходът от продажбата или замяната му. Имотът трябва да служи за задоволяване на жилищните нужди на лицето и неговото семейство. Промени дават право на чуждестранните физически лица от държави-членки на ЕС да приспадат разходите си от доходи, получени от източник у нас, така както българските физически лица. Занапред задължително ще се декларират предоставените и получени парични заеми, с изключение на кредити от кредитни институции, ако те са за над 5000 лв. годишно или като остатък в края на годината.

Депутатите отхвърлиха законопроекта за промени в Закона на данъците върху доходите на физическите лица, предложени от Мартин Димитров от Синята коалиция. Основен момент в тях е намаление на налога върху дивидентите и ликвидационните дялове от 5 на 1 на сто, както и на данъка върху доходите от стопанска дейност на едноличните търговци от 15 на 10 процента. Едноличните търговци са най-мобилната група, която лесно може да прекрачи в сивия сектор, защити текста депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев. Според него предложението е в подкрепа на средния бизнес и ще намали риска от разширяване на сивата икономика.

Алиосман Имамов обяви, че ДПС не застава зад нито един от двата законопроекта. Депутатът е срещу отпадането на облекченията за младите семейства, залегнало в текста на Министерския съвет. По думите му обаче са необосновани и аргументите в предложенията на Мартин Димитров и те биха повлияли силно негативно върху бюджета и платежния баланс. Янаки Стоилов от Коалиция за България също заяви, че няма да подкрепи промените, внесени от МС. Според него е крайно време да започне коригиране на данъчната политика с въвеждане на необлагаем минимум, семейно облагане на доходите.

По-късно финансовият министър Симеон Дянков тържествено прОдаде проектобюджета за догодина на парламентарната шефка Цецка Цачева - в унисон с мрачните прогнози за предстоящия пик на кризата - в черна кожена папка. Щастлив съм, че мога да прОдам..., започна финансист №1, но бързо се поправи заради последвалите усмивки - „да прОдам проектозакона за бюджет 2010", довърши той. Цачева получи още един подарък - сребристосива химикалка с вградена флашка, която също съдържа проектобюджета, но в електронен вариант, и пожелание с нея да подпише приетия вече документ. Трогната, Цачева веднага използва подаръка - химикалката с флашката, и с нея подписа „входирането" на връчения й проектобюджет с номер 9020137 от днес за публикуване в публичен регистър закони.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?