Орешарски: Пицата на Дянков не е толкова голяма

Новата пица ще е доста по-мъничка от старата, така в стила на Симеон Дянков ексфинансофият министър Пламен Орешарски сподели очакванията си за бюджет 2010. По думите му събраните приходи за следващата година ще са много по-малки от предходната. Има риск и да не бъдат събрани очакваните по-високи приходи от повишения акциз на цигарите, според него. Единствената последица от това решение ще е високият скок на акциза, който ще стимулира контрабандата, смята Орешарски. Пламен Орешарски е скептик и по отношение на усвояване на европейските средства. Бившият финансов министър смята също, че новото правителство гони инвеститорите от страната. Сигурно не е саботаж, не иска да гони инвеститорите, но с непремерени изказвания създава несигурност в инвестиционния климат. Какво например си казвате, ако първо ви кажат, че фискалният резерв ще бъде сложен в търговска банка, а после, че това няма да се случи.

В новия бюджет няма цели и политики, сподели Орешарски.  Написано е, че са заделени повече пари за здравеопазване, екология, инфраструктура, образование. Когато има много приоритети, няма приоритети, допълни той.  Все пак Орешарски оцени позитивно усилията на новото правителство да направи един балансиран бюджет. Според него, сега е времето на правителството да прави реформи, защото има голяма обществена подкрепа. Аз обаче не ги виждам или са много неясни - ще се съкращават болници, разходи.  Засега основните успехи са свързани с финансови ревизии. Всички министри се превърнаха във финансови ревизори и това ще оправдава бездействието за известно време, според Орешарски. По думите му правителството на Сергей Станишев, в което беше министър на финансите, е имало един от най-успешните мандати и обвиненията, че е докарало страната до фалит, са "пропагандно клише". Той припомни, че само преди две седмици в официален европейски доклад за публичните финанси България е поставена сред първите 5 от 27-те страни на Евросъюза.  Съжалявам, не можах да изкарам на първо място страната, но пожелавам това на г-н Дянков, каза Орешарски.

От бюджета зависи колко ще е безработицата през следващата година, защото от него се финансира политиката на пазара на труда, оттам идват и бюджетните средства за разкриване на нови работни места. При 165 милиона в миналогодишния бюджет, тази година се залагат 100 милиона по-малко, а тези пари са за т.нар. субсидирана заетост и с тях се подпомагат работодателите за минимална работна заплата и осигуровки за една година. Така вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков обясни отказа на организацията да подкрепи бюджет 2010. Може би не всеки пети българин ще остане безработен, но безработицата догодина може да достигне 14-15 процента, а не каквато е официалната прогноза за 11.4%, допълни той.

В Бюджет 2010 не приемаме дефицитите в социалните системи и политиката, която ще се провежда в тях.  Това посочи на свой ред вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, според когото "пицата" в това отношение би могла да бъде малко по-голяма. Той е на мнение, че в новия бюджет се планират ужасно много занижени разходи, като заявените 274 млн. лв. дефицит в социалното министерство ще рефлектират най-вече върху социалните помощи, пенсиите, помощите за раждане и за майчинство и т.н.

Резервът изтекъл в 17 частни банки

При управлението на тройната коалиция 14 на сто от фискалния резерв е бил в 17 търговски банки, нещо, което вие не казахте на хората. Това каза финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос на своя предшественик и настоящ депутат Пламен Орешарски. Дянков обясни, че при анализ екипът му се е натъкнал на тайно споразумение, сключено между Орешарски и Искров, според което се позволява допълнително още 1 милиард лева да се депозират в търговски банки по тяхно усмотрение. При управлението на Тройната коалиция голяма част от фискалния резерв е бил несигурен. Не само че е бил несигурен, а това е било правено тайно..

Към 30 септември тази година фискалният резерв възлиза на 7,691 милиарда лева. 86 процента от тази сума в момента е депозирана в БНБ, като 30 на сто от нея е на дневни депозити, където средната годишна лихва е 0%. Понеже тази лихва варира в съответствие с пазара, в някои седмици лихвата е отрицателна. С други думи - бюджетът плаща на БНБ да пази фискалния ни резерв..

Дянков каза още, че от Министерството на финансите вече се задължава всяко тримесечие да дава отчет за състоянието и доходността на фискалния резерв.   

БИЗНЕС КЛИМАТ

На фона на макроикономическите реалности бюджет 2010 г. изглежда по-скоро оптимистичен, отколкото реалистичен и консервативен. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" икономистът от "Индъстри Уоч" Георги Стоев. По думите му - съществен въпрос е как ще се развива вносът на стоки в България, защото това е един от важните канали, по които ДДС влиза в хазната. Тази година свиването на ДДС се дължи на свиването на вноса. Ако правителството се надява вносът да се разшири, това означава, че се надява на още инвестиции в икономиката. Това е оптимистичен сценарий от една страна световната икономика бързо да се възстанови през 2010 г. и изведнъж чуждите инвестиции да започнат да се вливат в икономиката на България, от друга - бизнес климатът няма изгледи да се подобри чувствително, така че България да стане най-предпочитаното място за конкуриращи се инвестиции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?