2374

Оръжеен БГ търговец загатна за съмнителни сделки покрай войната в Украйна СНИМКИ

Одит на "Кинтекс" ЕАД не е извършван. Това става ясно от официално писмо, получено от Държавна консолидационна компания ЕАД, за което съобщиха от дружеството оръжеен търговец. 

В съобщението, поредно от сагата около "Кинтекс", се говори освен за проверки, за евентуални доноси, но и за предстоящи "съмнителни сделки на фона на войната в Украйна и искания за военна помощ" - горещ картоф в днешния политически дневен ред.  

Министърът на икономиката Корнелия Нинова съобщи на 18 април, че е наредила смяна на ръководството на дружеството поради "заключения на Инспектората на министерството за редица нарушения и конфликт на интереси на изпълнителния директор" ("Кинтекс" предостави снимки на съобщението на МИИ, както и на писмото на министерството до прокуратурата - виж в края на текста). 

Инспекторатът няма правомощия за такава проверка по отношение на държавно дружество и това е отразено в неговото становище, се казва в поредно съобщение на "Кинтекс". Единствените документи, на база които е освободено ръководството, са получени анонимни твърдения по електронна поща, допълват от дружеството.

'Твърденията за нарушения в "Кинтекс" се основават на получени електронни писма от гражданин, представящ се като Иван Димитров и с единствени данни за връзка e-mail: [email protected] Друга информация за подателя липсва, поради което сигналът може да бъде окачествен като анонимен - най-вероятно хиляди хора в България имат тези две имена."

От "Кинтекст" се връщат към становището на Инспектората, предоставено на компанията. "Инспекторатът писмено заявява, че не е в компетенциите му да извърши проверка и че такава не е правена." 

"...Все по-голяма достоверност придобива предположението на бившия изпълнителен директор на "Кинтекс" Александър Михайлов, че уволнението му е свързано с прекратеното от него източване на милиони от "Кинтекс" ЕАД и/или предстоящи съмнителни сделки на фона на войната в Украйна и искания за военна помощ. Напомняме, че за освобождаването на другите 3-ма членове на Съвета на директорите на "Кинтекс" и до този момент не са посочени никакви причини...", се посочва в позицията на дружеството, цитирана от Dir.bg, в която се призовава да се следи "развитието на този казус, свързан с евентуална корупция за милиони". 

 

 
Източник: "Кинтекс"
 

 

 
Източник: "Кинтекс"
 
 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Доц. Момчил Дойчев

Доц. Момчил Дойчев

27.04.2022 | 11:05

Доц. Момчил Дойчев: Русия открито ни обяви енергийна война! Какво може да направим? Незабавно спиране на газа за Сърбия и насочване на газа за захранване на хранилището в Чирен! Незабавно използване на тръбата от Балкански поток за вкарване на евтин азерски икатарски газ от Турция. Незабавна национализация на цялата руска недвижима собственост в България. Даване под съд на Русия в международния съд в Хага. Изгонване на Мутрафонова и привеждане на състава на руското посолство в съответствие със състава на българското посолство в Москва на реципрочна основа. Закриване на филиалите на КГБ и ГРУ, които работят необезпокоявано в София и страната.

Отговори
4 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?