71

Опасно ли е? Учен от ПУ показа как го хапе най-едрото влечуго у нас ВИДЕО

Дилян Георгиев е преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Част е от състава на катедрата по "Екология и ООС" от Биологическия факултет. Отскоро публикува образователни видео в канала си в  YouTube.

Последното му видео е от негово научноизследователски пътешествие в Северна Гърция.

"Това филмче е записано успоредно с научно изследване на фауната на планината Исмарос в северна Гърция. Посещението беше координирано и с местната полиция. От години проучвам този интересен планински масив, който е най-южната част на огромните Родопи.

Исмарос достига Егейско море приблизително срещу остров Самотраки. Тук може да срещнете животни, които в България са много редки, като змията червейница (X. vermicularis), тънкия стрелец (P. najadum) и други", разказва доц. Георгиев относно клипа си.

Особено любопитен е моментът, когато ученият улавя едър смок стрелец. Нагледно показва, че дори такава голяма змия не може да ви нарани силно. Влечугото на няколко пъти ухапва Георгиев, но той приема с чувство за хумор ситуацията. 

Слага също така слага змията и на врата си, за да провери известния мит, че смоците душат жертвите си.

"Ако хванете такава хаплива змия, дръжте я за опашката и далече от вас. Трябва да се внимава и да се познава поведението на животното. Тогава ухапванията се свеждат до минимум и са само по инцидентни, случайни причини", казва Георгиев във видеото си. Сцената със смока може да гледате от 09.10 минута от видеото.

Смокът стрелец е разпространен в по-голямата част на Балканския полуостров, с изключение на неговите северозападни области. На дължина достига до 2,5 m.Не е отровен, но хапе, когато е заплашен. В България е разпространен до надморска височина 1100 m, като липсва по северните склонове на планините и високите полета в западната част на страната.

 
 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Реалист!

Реалист!

03.06.2023 | 16:59

Смешник! Прави се на интересен!

Отговори
5 3
Добре ще е биологът да

Добре ще е биологът да

04.06.2023 | 11:04

посети и остров Борнео, Бангладеш, Африка, Амазонската джунгла и да се подложи на ухапвания примерно на анаконди, черна мамба и тем подобни змии. Ей, тогава ще изпитам респект към мъжагата. Иначе, със смоци и баба го може!

Отговори
0 1
Лош

Лош

03.06.2023 | 13:31

Влечуги в тая държава колкото искаш,хора няма.

Отговори
11 2

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?