4232

Опасна тенденция: 13-годишни деца стават дилъри на дрога

Детски дискотеки, в които непълнолетни и малолетни се забавляват като възрастни - пушат, пият, дишат балони с райски газ... Има обаче още по-страшна тенденция - все повече деца стават дилъри на дрога.

"Все повече спада възрастовата граница на дилърите на дрога, които са в детска възраст. Става въпрос за 13-14 годишни деца, много често момичета. Това е една наистина сериозна тенденция към увеличаване на такъв тип престъпна дейност. Няма как гледката на деца, употребяващи алкохол и наркотици, да не ме притеснява - като човек и родител. Това явление през последните години е доста масово и се случва не само у нас. В качеството ми на служител на Агенция "Митници" е много трудно да коментирам всички мерки, които може да взема държавата. Естествено, че държавата има отговорност към всичките тези процеси. След като вече са ежедневие и доста масови, наистина би трябвало да се вземат доста по-сериозни мерки", заяви пред Нова тв началникът на отдел "Борба с наркотрафика" в агенция "Митници" Стефан Бакалов.

Според него проблемът е комплексен, а вината обща.

"Родителите не могат да контролират 24 часа в денонощието децата си. Същото не може да се случи в училищата. Полицията или останалите контролни органи, също не могат да контролират децата денонощно. Точно поради тази причина във всички срещи, които провеждаме всяка седмица с деца от различни краища на страната, се опитваме да им обясним, че колкото и да се стараят възрастните или обществото, всъщност основната отговорност ляга на тях. Те са зрели хората и вече взимат сами решения", подчерта той. 

"Децата и тинейджерите злоупотребяват с доста видове наркотични вещества. Те са от една страна информирани, но тук става въпрос за информираност от социалните мрежи, която е целенасочена относно въздействието на наркотичните вещества като безвредни. Те получават информацията контролирано. Дори в TikTok текат различни кампании, как повечето наркотици са безвредни. Точно поради тази причина ние се стараем да им обясним, че има друга информация или реална информация, която те би трябвало да получават", посочи Бакалов. 

Децата употребяват доста пъстра палитра от наркотици

"Това , което в момента е най-масово, е употребата на различни вейпове, които съдържат различни канабиноиди. Тийнейджърите не могат да си ги купят законно, тъй като законът го забранява. Има доста рестрикции. Въпреки това, живеем в общество, в което всеки може да си поръча всичко от интернет", подчерта Стефан Бакалов. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?