49

Омбудсманът поиска данъчна проверка на изравнителните фактури на топлофикациите

Проверка дали топлофикациите прилагат намалената ставка на данък добавена стойност (ДДС) в изравнителните фактури, поиска омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до Националната агенция за приходите (НАП). Топлофикационните дружества изпращат сега сметките за абонатите, които са на годишен отчет, относно реалното потребление на топлинна енергия.

В повечето случаи тези фактури са издадени след датата 9 юли, когато беше прието намалението на ставката на ДДС за предоставяне на топлинна енергия от 20% на 9%. Фактурите се издават на базата на отчетите, които се извършват до средата на юли, посочва омбудсманът в своята препоръка до ръководството на приходната агенция.

Ковачева обръща внимание, че е получила множество жалби от граждани по отношение на изравнителните сметки на "Топлофикация София" и прегледът на фактурите е показал именно това - дружеството не се съобразява с промените и издава документите в нарушение на Закона за ДДС. Според текстовете на закона при доставка с периодично или непрекъснато изпълнение всеки период, за който е уговорено плащане, се смята за отделна доставка и данъчното събитие за нея възниква на датата, на която плащането е станало дължимо.

Задължението да начисли ДДС възниква едва на датата на възникване на данъчното събитие, подчертава Ковачева.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?