46

Омбудсманът пита: Има ли картел при продажбата на дърва, пелети и въглища

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова, в която поиска да бъде направена проверка за картел при предлагането на твърди горива за отопление - дърва за огрев, пелети и въглищата за битови нужди.  Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Ковачева настоява по компетентност КЗК да направи секторен анализ, с който да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до повишение цените на дребно. 

Поводът за препоръката са постъпващите в институцията на омбудсмана жалби и сигнали от граждани заради ограничено предлагане на пазара и повсеместното увеличение на крайните цени на твърдите горива за физически лица у нас, се отбелязва в съобщението.

Омбудсманът посочва, че ограниченото предлагане на твърди горива и екстремното увеличение на цените им с близо 70% спрямо миналата година, представляват проблем с голяма обществена значимост предвид данните, че около 40% от българските домакинства разчитат на твърди горива за отоплението на своите жилища през есенно-зимния сезон. 

В препоръката до КЗК омбудсманът алармира, че граждани сигнализират за значително, масово и трайно поскъпване на дървата за огрев, на пелетите за отопление и на въглищата за битови нужди на територията на цялата страна, като според тях тези неблагоприятни процеси са започнали още в края на летния сезон 2021 г. и ескалират в периода от октомври м.г. досега. 

Омбудсманът посочва, че тези цени са непосилни за хората, които очакват активни действия от компетентните държавни институции срещу спекулативните поскъпвания в сектора. 

„Налага се мнението, че ограниченото предлагане и повишенията на цените не могат да се обяснят с обективни причини, тъй като дървата за огрев и дървесината за производство на дървесни пелети са от местен български добив. Според публични данни държавните горски и ловни стопанства са увеличили плановете си за добив на дърва за огрев за директна продажба на населението през т. г. с около 10% спрямо отчетените 926 хил. пр. куб.м за 2021 г.“, допълва омбудсманът.

Ковачева отбелязва, че когато не са налице обективни фактори за  поскъпване на твърдите горива, следва да се предположи, че то е вследствие антиконкурентно поведение на участниците на пазара. Според нея това противоречи на нормативното изискване за добросъвестна търговска практика и оказва влияние върху икономическото поведение на потребителите. 

„Особен случай в разглежданата стокова група са въглищата и брикетите от въглища за битови нужди. На пазара на дребно тези горива са главно от внос, а поскъпванията се обясняват с търговската конюнктура в Югоизточна Европа“, посочва омбудсманът.

Преди дни пред БНТ Ковачева предупреди, че зимата  ще бъде трудна за много хора. Тя каза, че трябва задължително да има компенсации за потребителите на газ, както и за хората, които се отопляват на дърва и пелети. По думите ѝ хората, които се отопляват на твърди горива, са около 40%, като отбеляза, че цената на дървата за огрев и пелетите е скочила с близо 70%, което е в пъти повече от годишната инфлация.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Елма

Елма

27.09.2022 | 11:07

От Горското кубик дърва е 48 лв. с ДДС. Как така става, че на пазара надхвърля 200 лв. кубикът?

Отговори
1 0
Пловдив

Пловдив

27.09.2022 | 10:53

Да има

Отговори
1 0
Дърва

Дърва

27.09.2022 | 01:09

За дървата мисля че всичката закона сеч е незаконна, не може едно предприятие като горското само да добива без да има масово залесяване, прибираш и нищо не правиш, това моментално трябва да се прекрати, това не е полезно за всички нас, да се използва природата само за заплати, толкова години не се ли вижда това, едно безмислено предприятие което явно обслужва някои интереси, ами как да сме добре на кой да кажеш и кой ще те чуе, то товя е от както се помня, казваха бог високо цар далеко, е нищо ново и все чакаме промяна да кага.

Отговори
1 0
Ко? Не!

Ко? Не!

26.09.2022 | 17:49

Алооо, картел има навсякъде в тая "държава"- картел при бензиностанциите, картел при хлебопроизводителите, картел при стоковите борси, картел при мобилните оператори, картел при банките и къде ли още няма картели. Картелите са на всяка крачка тук и те се подкрепят вече 30 години от всяко министерство и всеки парламент.

Отговори
7 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?